Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki kanapkowe można kupić jako gotowy produkt w sklepie - tak samo jak korniszony albo ogórki kiszone. Jednak wiele osób kanapkowe ogórki woli przygotować samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, szczególnie, jeśli masz w zwyczaju przygotowywanie różnych innych przetworów. Ogórki kanapkowe na zimę możesz przygotować niskim kosztem w sezonie letnim, gdy składniki są naprawdę tanie i łatwo dostępne. Na czym polega fenomen tej przekąski i skąd bierze się jej popularność? Przede wszystkim ogórki kanapkowe do słoików wkłada się już pokrojone w plastry, a nie w całości. Dzięki temu ogórki kanapkowe w słoikach wystarczy wyjąć z zalewy i już można kłaść na kromce chleba. Ogórki konserwowe kanapkowe idealnie pasują jako dodatek do pasztetu, pasty jajecznej albo wołowiny. Ich atutem jest lekko pikantny smak, który udaje się osiągnąć dzięki dodaniu gorczycy i żółtego curry. Ogórki kanapkowe w zalewie można dołożyć jako składnik do hamburgera albo podać do tradycyjnego obiadu z kotletem i ziemniakami. Ogórki plastry kanapkowe mają tak uniwersalne zastosowanie, że można zrobić duży zapas, nie martwiąc się o to, do czego będą pasować - zawsze znajdzie się na to jakiś pomysł. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ogórki kanapkowe, nie ma powodów do obaw. Podobnie jak w przypadku kiszonek potrzebne będą pojemne słoiki do których trafią ogórki, lecz nie całe tylko przekrojone. Szczelnie wypełnione słoiczki są zalewane mieszaniną wody, octu, cukru i soli, a po pasteryzacji produktu w gorącej wodzie lub w piekarniku pozostaje tylko cierpliwie czekać. Jak widzisz, przepis na ogórki kanapkowe nie jest wcale trudny do realizacji! Łatwo sprawdzić, jaka przyprawa nada im pożądany przez ciebie smak - może być to na przykład kurkuma lub czosnek. Jeśli preferujesz słodki posmak, możesz zobaczyć, jaka mieszanka sprawdzi się najlepiej!
Jak wybrać ogórki kanapkowe do słoika? To zależy od wielkości, a właściwie wysokości słoików, niemniej zaleca się, żeby wybierać egzemplarze, które będą małej lub średniej wielkości.
Ogórki kanapkowe do słoików na zimę można przygotowywać wspólnie z całą rodziną. Dla najmłodszych to ważna lekcja, bo pokazuje na czym polega przygotowywanie przetworów. Co więcej, gdy będziecie jeść ogórki do słoików kanapkowe przez cały rok, na pewno przypominacie sobie, ile pracy i determinacji wymagało ich przygotowanie - zwłaszcza, jeśli ilość była naprawdę duża.
Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki wzdłóż, idealne do kanapek.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i proszkiem curry, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
W każdym słoiku umieść po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Układaj plastry ogórków w słoikach, a następnie zalej je przygotowaną zalewą octową.
Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut w garnku z gorącą wodą.
Po ostudzeniu przechowuj ogórki w chłodnym i ciemnym miejscu. Są gotowe do spożycia po kilku dniach, a najlepiej po tygodniu.