Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słoiki myjemy i wsypujemy po około 1/2 łyżeczki gorczycy.
Ogórki dokładnie myjemy i układamy do słoików.
Do każdego słoika dodajemy po kawałeczku chrzanu i kopru. Dorzucamy ząbki czosnku (po 3 sztuki na słoik). Można też dodać liście czarnej porzeczki lub wiśni, ale nie jest to konieczne.
Sól wsypujemy do gorącej wody. Woda powinna być przegotowana. Najlepiej przelać ją od razu z czajnika do miarki – 500 ml i dodać łyżkę soli, aby równomiernie rozpuściła się w wodzie. Jeśli dodamy sól bezpośrednio do słoików to ogórki ułożone na górze będą bardziej słone od pozostałych. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na ściereczce na kilka dni do ukiszenia. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce.