Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki dokładnie umyj.
Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.
Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.