Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki po warszawsku nie są trudne w przygotowaniu, a wychodzą niezwykle pyszne. Świetnie nadadzą się na przekąskę czy przystawkę, a danie główne przez nie uzupełnione, zyska nowego wymiaru. Dlatego jeśli szukasz czegoś aromatycznego, co wprost będzie się rozpływać w Twoich ustach, koniecznie wypróbuj ten przepis. Korzystały już z niego nasze babcie, dlatego możesz mieć pewność, że uda Ci się stworzyć tradycyjną, pyszną sałatkę. I to w mniej niż pół godziny, ponieważ mycie warzyw, ich krojenie, układanie w słoikach oraz dodawanie zalewy będzie wymagać jedynie 25 minut wolnego czasu.
Przepis, który wszystkim smakuje
Ogórki po warszawsku to tradycyjny dodatek, który został już przetestowany przez wiele pokoleń. Werdykt jest jeden — smakuje każdemu. Z zachwytem zajadają się nimi dorośli, seniorzy, a także dzieci. Ta sałatka pojawia się na niedzielnym stole, podczas codziennych obiadów, na spotkaniach ze znajomymi, a także nawet podczas większych umiejętności. W dodatku można ją jeść przez cały rok! Wystarczy, że w sezonie założysz swoje ogórki po warszawsku do słoika. Dzięki temu będziesz mógł(mogła) sięgać po nie zawsze wtedy, kiedy Ty lub ktoś bliski będzie miał ochotę na aromatyczną sałatkę.
Ogórki po warszawsku — sprawdzony przepis z kilku składników
Przepis na ogórki po warszawsku jest nie tylko szybki w wykonaniu, ale także bardzo prosty. Aby cieszyć się przepyszną sałatką, będziesz potrzebować zaledwie dziewięciu składników. I to takich, które bez problemu znajdziesz w pobliskim markecie. Część z nich z pewnością masz już w swojej kuchni. Pomimo tego, że produkty, z jakich składa się przepis na ogórki po warszawsku, nie są niczym wyszukanym, to zdecydowanie nie można tego powiedzieć o samej sałatce. Odpowiednie proporcje składników sprawiają, że jest to prawdziwy majstersztyk. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj i przekonaj się sam(a)!
Przepis na ogórki po warszawsku — do czego będzie pasował?
Przepis na ogórki po warszawsku możesz wykorzystać do wielu dań. Taka sałatka doskonale sprawdzi się do potraw obiadowych, Może wówczas pojawić się w towarzystwie kawałka mięsa oraz ziemniaków. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby dodać do niej kotleta z fasoli oraz frytki. A może masz ochotę na ogórki po warszawsku między posiłkami? Tak samo dobrze będzie również smakować jako niewielka przekąska, która zaspokoi Twój apetyt. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją w formie przystawki przed większym obiadem lub kolacją.
Ogórki umyć wraz z innymi składnikami. Marchew, cebulę, czosnek obrać.
Cebulę pokroić w piórka, marchew w plastry lub jak kto woli zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki wraz z ogórkami poukładać do wyparzonych słoików. Wodę, ocet, cukier i sól zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i zagotować słoiki około 10 minut.