Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatki z ogórka wdzięcznie prezentują się w każdej odsłonie. W tej propozycji są to ogórki w słodkiej zalewie chilli. Co ciekawe, zostały one stworzone bez dodatku wody. Zalewa powstała na bazie oleju i octu. Jednak na smak ogórków mają wpływ również takie składniki jak: chilli, cukier i młody czosnek. Zobacz, jak powitać w swoim domu słodko-ostre smaki ogórków!
Ogórki w słodkiej zalewie chili to kusząca alternatywa dla ogórków kiszonych i konserwowych albo tradycyjnej sałatki szwedzkiej. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu lub na kanapki, uzupełniając smak sera czy wędlin. Podobnie jak w przypadku innych kiszonek warto przygotować duży zapas, gdy jest sezon na ogórki, żeby potem móc jeść przetwory przez cały rok - szczególnie jesienią i zimą, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców jest ograniczona.
Oprócz tego warto podkreślić, że produkty przygotowywane na bazie octu mają pozytywny wpływ na zdrowie. Obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają uczucie sytości.
Przygotowując wszystko według opisanego przepisu powinno powstać około pięć porcji.
Ogórki w słodkiej zalewie chili - pasteryzacja
Pasteryzację na sucho można przeprowadzić, korzystając z rozgrzanego piekarnika. Pamiętaj jednak, że decydując się na ten sposób, nie należy używać słoików z gumową uszczelką. Znacznie popularniejsza jest metoda pasteryzacji na mokro. W tym przypadku potrzebny będzie duży garnek, w którym zostanie zagotowana woda. W garnku umieszcza się słoiki tak, żeby się ze sobą nie stykały, a woda nie sięgała powyżej zakrętek. Po 20 minutach w gorącej wodzie należy wyciągnąć naczynia, dokręcić je i pozostawić na około dobę stojące do góry dnem.
Ogórki w słodkiej zalewie - podsumowanie
Przedstawiony pomysł na przygotowanie ogórków ma wiele zalet. Jest stosunkowo prosty w przygotowaniu, a przy tym na tyle oryginalny, że będzie stanowił miłe urozmaicenie dla dodatków do dań, które jadasz na co dzień! Nie dość, że ogórki będą smaczne, to jeszcze zdrowe.
Ogórkom zielonym odetnij gorzką ciemnozieloną końcówkę. Następnie pokrój ogórki na kawałki grubości 0,5 cm. Posyp solą i pomieszaj.
Odstaw na 24 godziny. W tym czasie ogórki puszczą dużo soku, dzięki czemu później będą bardziej chrupiące.
Gdy ogórki odleżą już wystarczająco długo, wylej całą wodę oraz delikatnie odciśnij.
Do garnka wlej ocet i wsyp cukier. Następnie dodaj posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, przyprawę chili w płatkach oraz olej. Całość zagotuj, cały czas mieszając.
Przygotowane ogórki ułóż bardzo ściśnięte w słoiku.
Zalej ogórki zalewą. Jeśli mają zachować swój niepowtarzalny smak i właściwości na dłużej, warto przygotowane przetwory poddać pasteryzacji.
Joanna