Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki w przyprawie gyros to dodatek do dań, którego musisz spróbować! Jeśli regularnie przygotowujesz przetwory na zimę, koniecznie sprawdź tę oryginalną wersję, która zachwyci Twoich domowników i gości. Rewelacyjne ogórki w zalewie gyros wejdą na listę słoików, o które będą Cię prosić Twoi bliscy w ramach prezentu. A do tego - przygotowanie takich przetworów jest stosunkowo łatwe! Zwłaszcza, jeśli znasz już sposób przygotowywania ulubionych ogórków.
Ogórki gyros na zimę to idealny sposób, by zawsze mieć pod ręką aromatyczny dodatek do wielu potraw. Przygotowanie tego rodzaju przetworów nie jest trudniejsze od zamknięcia w słoiku innych rodzajów warzyw. Jeśli masz doświadczenie, pójdzie Ci to szybko i sprawnie. Najtrudniejszym etapem jest pasteryzacja - dlatego dokładnie przeczytaj nasz przepis, by wiedzieć, jak się za nią zabrać. Jeśli masz wątpliwości, zapytaj o porady osoby, które regularnie przygotowują domowe zapasy na zimę.
Ogórki na zimę z przyprawą gyros świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs - a więc wszystkich kalorycznych, dodających energii przepisów, które przygotowujesz w zimie. Możesz je również położyć na kanapkę - tak, by uzupełniły Twoje ulubione składniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ogórki w zalewie gyros były też częścią sałatki! Słoik z tak przygotowanymi ogórkami to obowiązkowy element na półce miłośników hot dogów, burgerów, kebabów - takie dania, w wersji domowej, nie mogą obyć się bez odpowiednio przygotowanych specjałów!
Żeby przygotować ogórki z przyprawą gyros do słoików, nie potrzebujesz wcale wielu składników. Oprócz ogórków, przyprawy gyros, octu, cukru, wody i soli potrzebujesz innych dodatków, które nadadzą ogórkom wyjątkowego smaku i aromatu. Na listę wpisz pieprz, gorczycę, ziele angielskie, paprykę chili. Niektórzy dorzucają świeżą cebulę i paprykę w różnych kolorach. Możesz też przygotować kilka alternatywnych wersji - z innymi warzywami i bez nich - według Twoich preferencji.
Zaletą, jaką odznaczają się ogórki na zimę w przyprawie gyros, jest to, że mogą być długo przechowywane. Wszystkie przetwory powinny znaleźć się w ciemnym, chłodnym miejscu - idealną przestrzenią będzie więc piwnica albo spiżarka. Gotowe pyszności ze słoików dobrze zjeść w ciągu około trzech miesięcy - pamiętaj, że muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach.
Ogórki w zalewie gyros to nowatorski sposób na dodatek do dań, który zachwyci domowników i gości. Jeśli Twoja spiżarnia co roku jest pełna słoików na zimę - nie może zabraknąć takiej pozycji, jak ogórki gyros! Zwłaszcza, że chrupiące ogórki o ciekawym smaku świetnie komponują się z tak wieloma przepisami!
Ogórki umyj i pokrój w plasterki ok. 3-5 mm.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawą gyros, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
W każdym słoiku umieść po kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Układaj plastry ogórków w słoikach, a następnie zalej je przygotowaną zalewą octową.
Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut w garnku z gorącą wodą.
Po ostudzeniu przechowuj ogórki w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!