Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia wschodnia może stanowić źródło kulinarnych inspiracji. Wśród potraw z tamtych stron można znaleźć wiele mącznych dań, które są tanie, łatwe do przygotowania i nie wymagają bardzo wyszukanych składników. Ołady to bardzo dobry przykład! Sprawdzą się jako przepis na ciepłe śniadanie dla dzieci lub na kolację. Co właściwie kryje się pod nazwą ołady? Tym mianem określa się puszysty placuszek przypominający racuchy albo amerykańskie pancakes. W tym przepisie również bazuje się na jajkach i mące, jednak zamiast mleka używana jest maślanka lub kefir. Dodatkowo placki mają większą objętość dzięki użyciu proszku do pieczenia. Inne nazwy na tę potrawę to oładi, oładie oraz oładuszki. Przepis na ołady - o czym pamiętać? Jak widzisz przyrządzanie jest proste, jednak żeby wszystko wyszło zgodnie z planem warto jeszcze przypomnieć kilka ważnych zasad.
Jeśli będzie pamiętać o tych kwestiach, możesz liczyć na to, że ołady wyjdą naprawdę pyszne.
Maślankę wlej do miski.
Dodaj mąkę, jajko, sól, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wyłóż na blat porządnie podsypany mąką i wałkuj na placek ok 0,5-1cm grubości.
Następnie pokrój na kawałki i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawaj na słono lub słodko.