Kuchnia azjatycka dostarcza wielu inspiracji. Sięganie po potrawy z Dalekiego Wschodu to częsta praktyka, gdy szuka się urozmaicenia i pomysłu na inny posiłek niż ten, który jadasz zazwyczaj. Kiedyś dania kuchni azjatyckiej jadało się głównie na mieście. Dziś stosunkowo łatwo przygotować je u siebie w domu dzięki większej dostępności przypraw, egzotycznych składników z odległych stron świata, a także przepisów w przystępnej formie.
Od lat nad Wisłą popularnością cieszy się na przykład ramen, sushi czy sajgonki. Wszystkie wymienione potrawy są jednak dość trudne w przygotowaniu. Dlatego zajmiemy się czymś prostszym. Omlet przygotowany według receptury wywodzącej się z kraju kwitnącej wiśni (Japonii) to dobra propozycja na szybki posiłek, także dla początkujących.
Omlet po japońsku, czyli omurice - co to jest i jak go podać?
Podobnie jak inne omlety japoński przysmak powstaje na bazie jaj, lecz doprawiany jest w trochę inny sposób niż te znane w Europie.
Warto podkreślić, że tradycja przygotowywania omletów w Japonii nie jest zbyt długa. Z pewnością nie było to danie uwielbiane przez samurajów od setek lat. Mieszkańcy Japonii wprowadzili jaja do swojej diety stosunkowo niedawno, bo dopiero w XX wieku. Wcześniej hodowla kur nie była szeroko rozpowszechniona, więc jaja uchodziły raczej za drogi, ekskluzywny produkt. To zmieniło się dopiero gdy japoński rząd zaczął zachęcać rodziców do włączenia do diety dzieci większej ilości białka i jednocześnie wspierać rozwój kurzych ferm.
Tym sposobem japoński omlet trafił pod strzechy. Obecnie jadane są w jako pierwszy posiłek, czyli lekkie śniadanie. Sprawdza się również jako dodatek do sushi, lubiany przez dzieci i dorosłych. Japońscy uczniowie często dostają także to danie pokrojone na kawałki jako przekąskę do szkoły - mogą je zjeść z ulubionymi dodatkami.
Z czego przygotować japoński omlet?
Najważniejsze są oczywiście jajka. Żeby przepis dobrze wyszedł musisz pamiętać o tym, żeby nie wbijać ich na patelnię od razu po wyjęciu z lodówki. Powinny odpowiednio wcześniej został wyjęte, żeby mieć temperaturę pokojową. To uniwersalna rada, która ma zastosowanie także w innych przepisach.
Poza tym potrzebne będą świeże warzywa oraz przyprawy takie jak imbir. Możesz użyć też czosnku i curry. Jak pewnie się domyślasz, danie będzie wyraziste w smaku, wręcz trochę pikantne.
Omlet po japońsku: przepis krok po kroku
Japoński omlet jest dość łatwy w przygotowaniu. Na pewno nie będzie stanowił dużego wyzwania, zwłaszcza dla osób, które wcześniej przygotowywały omlet we tradycyjnej formie.
Japoński omlet przygotowany według wskazanego przepisu można zjeść na ciepło od razu po przygotowaniu lub zachować na później. Na zimno również jest bardzo smaczny, więc nie należy się martwić, jeśli wyjdzie zbyt duża porcja.