Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku to doskonała propozycja śniadaniowa, która coraz częściej pojawia się w wielu polskich domach. Czemu tak się dzieje? Głównie ze względu na to, że danie jest łatwe do przygotowania i poradzą sobie z nim nawet te osoby, które nigdy wcześniej nie zabierały się za przygotowywanie śniadań, obiadów czy też kolacji. Omlet możesz jednak spożyć nie tylko na śniadanie, ale również w ramach szybkiej wieczornej przekąski, np. po ciężkim dniu w pracy. Wszystko zależy wyłącznie od Ciebie.
Omlet z boczkiem i cebulą - doskonały smak, niewiele składników i uniwersalność
Omlet z boczkiem i cebulą to danie, które zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem. Możesz mieć pewność, że jeśli po nie sięgniesz, będziesz mieć później sporo energii do działania, np. w pracy czy też podczas realizowania obowiązków domowych. Zapewnisz sobie wewnętrzne "paliwo" i lepiej przygotujesz się do treningów czy też zawodów sportowych. Omlet z boczkiem i cebulą możesz podawać nie tylko na co dzień, ale też w momencie, gdy odwiedzą Cię goście, np. w ramach organizowanej uroczystości czy też luźnego spotkania ze znajomymi. To sycące i łatwe do przygotowanie danie, które z pewnością Cię nie rozczaruje. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników (prawdopodobnie wszystkie posiadasz w swojej lodówce), a więc jest nie tylko uniwersalne, ale też tanie. Godne podkreślenia jest to, że omlet możesz doprawić w dowolnie wybrany sposób. Sięgnij m.in. po pieprz, sól, majeranek, oregano, granulowany czosnek, szczypiorek czy też słodką paprykę. To potrawa, która zasmakuje dorosłym, jak i dzieciom.
Przepis na omlet z kiełbasą i cebulą - idealne danie na wynos oraz krótki czas przygotowania
Na całe szczęście przepis na omlet z kiełbasą i cebulą można zaliczyć do kategorii bardzo łatwych dań śniadaniowych. Jeśli zajdzie taka potrzeba, omlet możesz sobie spakować w starannie przygotowane pudełko i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię w formie II śniadania. Sprawdzi się też w trakcie podróży. Po jego zjedzeniu na pewno nie będziesz głodny i zaspokoisz swój apetyt na kilka długich godzin. Omlet zachwyci Cię przede wszystkim swoim smakiem i aromatem, ale też krótkim czasem przygotowania. Nie musisz wstawać godzinę wcześniej, aby przygotować dla siebie i bliskich pyszne śniadanie. Danie przygotujesz zaledwie w kilkanaście minut, a jednocześnie zagwarantujesz sobie niezapomniane doznania smakowe. Od tej pory omlet stanie się jednym z Twoich ulubionych dań i będziesz je polecać swoim kolegom z pracy oraz znajomym.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę posiekać, kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki i razem z cebulą dodać do usmażonego boczku, wszystko razem chwilę podsmażyć.
Jajka wbić do miseczki, dodać mleko, szczyptę soli, pieprzu i roztrzepać widelcem. Następnie wsypać posiekany szczypior, wymieszać.
Jajka wlać na patelnię z kiełbasą, zamieszać, położyć na małym ogniu i smażyć pod przykryciem aż jajka się zetną i zacznie odstawać od patelni.
Usmażony omlet zsunąć na talerz i pokroić na mniejsze kawałki.