Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli tylko masz nieco więcej czasu o poranku na przygotowanie śniadania, koniecznie wypróbuj przepis na omlet z szynką, serem i pomidorami. Jest to smaczny i bardzo sycący sposób na poranny posiłek. Na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi jajek. Poza tym to doskonały sposób na to, by zużyć resztki szynki, sera czy ostatnie sztuki pomidorów malinowych, zwykłych albo koktajlowych.
Przygotowanie zajmuje około pół godziny, ale można w nie zaangażować całą rodzinę. Plastry wędliny pokrój w niewielką kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidora pokrój w kostkę.
Jajka roztrzep. Dodaj sól i pieprz. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła i podsmaż wędlinę. W tym czasie pokrojonego w kostkę pomidora i ser dodaj do jajek. Wylej wszystko razem na patelnię. Smaż pod przykryciem, nie mieszając jajek. Poczekaj, aż masa się zetnie. Dopiero wtedy wyłóż omlet na talerz i podawaj z sosem tatarskim WINIARY. Tak przygotowane śniadanie na pewno doda energii na cały dzień, ale też zasmakuje dzieciom. Okaże się dobrą alternatywą dla płatków na mleku.
Wędlinę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidora kroimy w kostkę (najlepiej wycinając wcześniej gniazda nasienne).
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła i podsmażamy wędlinę.
Jajka wlewamy na patelnię z wędliną. Dodajemy ser oraz pomidory.
Smażymy na małej mocy, pod przykryciem, aż jajko się zetnie. Wykładamy na talerz i podajemy z sosem tatarskim WINIARY.