Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć podstawa przepisu na to sycące danie z mięsem i pieczarkami swoimi korzeniami sięga węgierskich pastwisk, to urozmaicone o sos sojowy, doprawione sezamem, miodem, czosnkiem i orzeszkami ziemnymi zaskakuje zupełnie nowymi doznaniami smakowymi. Orientalny gulasz to unikalna odmiana klasycznego dania, która wzbudzi zainteresowanie zarówno fanów węgierskiej tradycji, jak i smakoszy kuchni azjatyckiej. Mieszanki orzechowo-sezamowe są charakterystycznym komponentem wielu dań pochodzących z południowo-wschodniej Azji. Znane są ze swojej różnorodności zapachowej i niebagatelnym kompozycjom, zachwycając miłośników potraw bogatych w aromatyczne przyprawy. Idealnie pasują do sosów podawanych z ulubionym rodzajem ryżu, doprawione jasnym lub ciemnym sosem sojowym. Jeżeli masz ochotę na bardziej klasyczną wersję sprawdź przepis na gulasz z łopatki.
Pyszny gulasz sojowy z warzywami na rodzinny stół
Przyrządzenie tego nietuzinkowego wariantu gulaszu z łopatki wieprzowej lub mięsa wołowego nie powinno sprawić nikomu problemu. W dodatku jest w stanie zaspokoić nawet podniebienia poszukujące nowych wrażeń smakowych. Nada się doskonale na obiad w gronie rodzinnym lub jako propozycja dania na imprezę okolicznościową. Jego przyrządzenie jest proste i wymaga niewielkiego doświadczenia kulinarnego.
Mięso należy pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu. Po usmażeniu na rumiany kolor, należy do mięsa dodać umyte pieczarki pokrojone w talarki. W międzyczasie do szklanki wody należy wsypać zawartość saszetki z gotowego "Pomysłu na…", dobrze rozpuścić, nie dopuszczając do powstania grudek. Tak przyrządzoną bazę sosu dodać do mięsa, stale mieszając, by uniknąć przypalenia. Aby gulasz z sosem sojowym nabrał niepowtarzalnego smaku, trzeba do niego dodać sosu sojowego, ziarna sezamu, miód oraz czosnek i pozostawić przez godzinę pod przykryciem, gotując na wolnym ogniu. Na koniec podsmażyć orzeszki ziemne na złocisty kolor. Posypać nimi gotowe danie na talerzu wraz z ugotowanym wedle własnego uznania ryżem.
Pełnia i bogactwo smaku gulaszu sojowego
Wyrazistość czerwonego mięsa i wyjątkowy smak pieczarek połączona ze słodyczą skomponowanej azjatyckiej mieszanki zmieni gulasz orientalny w niepowtarzalną potrawę zarówno na rodzinnym stole, jak i na uroczystej kolacji. Ten unikalny smak miodu i sezamu będzie świetnie kontrastował z charakterystyczną soczystością mięsa i lekką cierpkością pieczarki. Czosnek idealnie podkreśli całość, wydobywając ostrość mięsa. Całość doskonale uzupełni ugotowany ulubiony ryż i posypka z prażonych orzeszków ziemnych.
Mięso pokrój w kostkę 2 cm. Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Mięso obsmaż na dużym ogniu na złoty kolor. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 3 minuty.
Zawartość saszetki wsyp do 0,5 l zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do garnka z mięsem. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sos sojowy, miód, ziarna sezamu i czosnek w proszku. Duś przez 60 minut, mieszając od czasu do czasu.
Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni na złoty kolor. Danie podawaj z uprażonymi orzeszkami.