Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odkryj z nami pyszne danie inspirowane Azją! Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysł na rozpływającą się w ustach smażoną ośmiornicę z dodatkiem trawy cytrynowej i słodko-pikantnego sosu. To nowy wymiar smaku – w sam raz dla fanów owoców morza i osób lubiących odkrywać kuchnie świata. Brzmi ciekawie? Zobacz przepis poniżej.
Smażona ośmiornica – wyjątkowe urozmaicenie Twoich posiłków
Przygotowanie smażonej ośmiornicy nie jest skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy ją oczyścić, zblanszować, a następnie usmażyć z przyprawami – trawą cytrynową, sosem ostrygowym, MAGGI, solą i cukrem, które na patelni zamienią się w pyszną glazurę. Dla odrobiny ostrości, możesz dodać posiekaną papryczkę chilli. Gdy ośmiornica będzie miękka, wyłóż ją na talerz i podawaj z białym ryżem oraz posiekaną kolendrą. Do tak przygotowanej ośmiornicy pasuje także lekka, świeża sałatka z sezonowych warzyw. W tej potrawie delikatność mięsa smażonej ośmiornicy równoważy się z intensywnością przypraw, tworząc danie, które zachwyci miłośników wyrazistych smaków. Jeśli chcesz przygotować smażoną ośmiornicę – przepis czeka właśnie na Ciebie.
Usuń oczy i jelita ośmiornicy, polej ośmiornicę sokiem z cytryny, a następnie zanurz ją w zimnej, słonej wodzie na około 15 minut, aby usunąć zapach i śluz. Przed smażeniem należy blanszować ośmiornicę we wrzącej wodzie, aby usunąć śliską warstwę i sprawić, że smażone mięso będzie smaczniejsze. Chili umyj, usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki. Ośmiornicę zostaw w całości lub przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż trawę cytrynową, aż zacznie pachnieć, następnie podsmaż ośmiornicę, dopraw sosem ostrygowym, przyprawą MAGGI, solą i cukrem. Smaż na dużym ogniu i szybko mieszaj, żeby ośmiornica nie straciła wody i pozostała chrupiąca. Nie smaż zbyt długo, bo ośmiornica będzie twarda.
Gdy ośmiornica będzie gotowa, a przyprawy dobrze się wchłoną, dodaj papryczkę chili i szybko mieszaj, po czym wyłącz kuchenkę.
Ułóż danie na talerzu i podawaj na gorąco z białym ryżem. Aby danie przyciągało wzrok, możesz udekorować je mielonym pieprzem i kilkoma listkami kolendry.