Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak się okazuje, nawet z na pozór zwykłą pomidorówką, można wziąć się na sposób! Wystarczy uruchomić pokłady kreatywności i dodać do niej kilka nietypowych składników. Zamiast śmietany: mleko kokosowe, zamiast makaronu: krewetki. I od razu można poczuć się jak na azjatyckich wakacjach. Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym zasmakuje szczególnie miłośnikom owoców morza.
W zimie trudno niestety o soczyste, dojrzałe i aromatyczne pomidory. Te, które można kupić w sklepie są zwykle twarde i niemalże bez smaku. Niektórym trudno jednak wyobrazić sobie pół roku bez zupy pomidorowej. Przyznają otwarcie, że ja różnie zaliczam się do tego grona :) W trakcie mroźnej zimy sytuacje uratuje Zupa Pomidorowa WINIARY. W niewielkiej saszetce kryje się wspomnienie lata i prawdziwy aromat pomidorów. Bez konserwantów!
Sprawdź przepisy na inne ostre dania obiadowe!
Ostra zupa z marchewki z chili
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką
Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Posiekaj 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszkę i 1 cm kawałek imbiru.
Na dużym ogniu rozgrzej 5 łyżek oliwy w garnku. Dodaj posiekane warzywa i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
Dodaj 1 pokrojoną papryczkę chili (ilość według preferencji ostrości) i smaż przez 1-2 minuty.
Wlej 1 opakowanie Zupy Pomidorowej WINIARY i 150 ml mleka kokosowego. Wymieszaj. Dodaj 1 łyżeczkę kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj krewetki do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut, aż krewetki będą różowe i ugotowane.
Na koniec dodaj sok z cytryny i posiekane zioła.