Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy (przy zakupie zwracamy uwagę na to, aby muszle były szczelnie zamknięte).
Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.
Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5 minut.
Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy sokiem ostrygi sokiem z limonki. Są dwa sposoby by je teraz zjeść. Możemy nabić ostrygę na widelec i zjeść ją popijając sokiem, który został w muszli lub przytykając muszlę do ust przechylić jej zawartość.