Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
Ogórki umyj, przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a miąższ pokrój w bardzo cienkie plasterki. Umyj i pokrój dymkę. Kolendrę umyj, osusz, oderwij listki i posiekaj je.
Makaron soba ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4 minuty), odcedź i przelej zimną wodą.
Sos: Wymieszaj starty imbir, syrop z agawy, sok z cytryny, ocet ryżowy, przyprawę MAGGI, sól i startą skórkę z jednej cytryny. Dodaj 4 łyżki oleju sezamowego. Makaron soba wymieszaj z warzywami, kolendrą i dressingiem i odstaw na ok. 30 minut.
Tofu pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, usmaż tofu na złoty kolor, ułóż na sałatce. Podawaj udekorowane ziarnami sezamu.