Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zalewamy szafran łyżką mleka, odstawiamy na kilka godzin (jeśli owsiankę chcemy zjeść na śniadanie, szafran możemy moczyć przez całą noc).
W rondelku mocno podgrzewamy mleko, zestawiamy z kuchenki, dodajemy płatki owsiane, szafran, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut, później zdejmujemy pokrywkę (jeśli chcemy, żeby owsianka była gorąca, nie zdejmujemy pokrywki).
W tym czasie pomarańczę myjemy, kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, druga obieramy i kroimy na cząstki usuwając białe błonki.
Do owsianki na mleku dodajemy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy i cząstki pomarańczy. Dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym.
Owsiankę na mleku z pomarańczą można podać z ulubionymi, chrupiącymi dodatkami, na przykład prażonymi orzechami włoskimi, migdałami.