Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czas, aby zapach świeżo smażonych pączków otulił Twój dom. Poczuj doskonały smak puszystego, lekko słodkiego ciasta i kremowego nadzienia budyniowego. Zorganizuj u siebie tłusty czwartek – i to niekoniecznie tylko w czwartek ;) Do dzieła!
Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, cukier, jajka i sól. Zagnieć ciasto, a następnie wyrabiaj je przez około 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu – pamiętaj o dodaniu cukru i ekstraktu waniliowego. Ostudź budyń.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i wykrawaj okrągłe pączki. Przykryj je i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie pączki smaż na rozgrzanym oleju (170°C) po około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odsącz je na papierowym ręczniku. Wystudzone pączki nadziewaj budyniem za pomocą rękawa cukierniczego. Składniki lukru podgrzej w rondelku, mieszając, aż powstanie gładka polewa. Pączki zanurz w lukrze i odstaw do zastygnięcia.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, cukier, jajka, sól. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, dodając do niego 500 ml mleka, 2 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ostudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać okrągłe pączki. Przykryć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (170°C) po około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Wystudzone pączki nadziać budyniem za pomocą rękawa cukierniczego.
Składniki lukru (3 łyżki kakao, 4 łyżki mleka, 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżkę masła) podgrzać w rondelku, mieszając, aż powstanie gładka polewa. Pączki zanurzać w lukrze i odstawić do zastygnięcia.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!