Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepyszne, puszyste oponki to słodki rarytas, którego chce się więcej i więcej! Wypróbuj koniecznie przepis na pączki w kształcie oponek. Cały sekret tkwi w tym, aby wyciąć z uformowanego pączka dziurkę najlepiej kieliszkiem. Małe kółeczka, które wytniesz z oponek, możesz również usmażyć i powstaną mini pączusie. Smakowite pączki przed podaniem posyp słodziutkim cukrem pudrem. Dzięki temu uzyskasz przepyszną, słodką przekąskę, która zadowoli nawet największego łakomczucha. Z pewnością skuszą się na nią zarówno dzieci, jak i dorośli, dlatego od razu zrób większą porcję, aby nikomu nie zabrakło.
Oponki bez drożdży — sekret tkwi w składnikach
Przepis na idealne oponki bez drożdży nie powstał od razu. To skutek precyzyjnych proporcji składników oraz odpowiedniego przygotowania. Na szczęście Ty już nie musisz eksperymentować, ponieważ masz przed sobą idealną recepturę. Dzięki niej po połączeniu pysznego waniliowego serka homogenizowanego, mąki, mleka, cukru i kilku innych sekretnych składników możesz cieszyć się tym niezwykłym smakiem. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje pączki oponki wyjdą idealnie, nie pomijaj żadnego produktu ani kroku. To da Ci pewność, że Twoje słodycze będą prawdziwym rarytasem.
Pączki oponki — przepis na medal
Przedstawiamy Ci ten przepis na pączki oponki nie tylko ze względu na idealnie dopracowaną procedurę wykonania czy perfekcyjnie dobrane składniki. Ta propozycja świetnie sprawdzi się dla wszystkich tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu. Na wykonanie aromatycznych pyszności będziesz potrzebować jedynie pół godziny i ani chwili dłużej. Dzięki temu możesz je robić nawet kilka razy w miesiącu oraz polecać nawet najbardziej zapracowanym kolegom czy koleżankom. Co więcej, pomimo tego, że pączki oponki zadziwiają swoim smakiem, to z pewnością nie zaskoczy Cię lista składników. Znajdziesz je w każdym, nawet mniejszym sklepie, a być może masz nawet w swojej kuchennej szafce.
Skąd się wzięły na polskim stole?
Po raz pierwszy pączki pojawiły się już w starożytnym Rzymie. To właśnie wtedy ludzie wykonywali te przepyszne przekąski i w ten sposób celebrowali przełom zimowo-wiosenny. W Polsce pojawiły się dopiero w okolicach XII wieku. Ich smak znacznie jednak różnił się od tego, co znamy dzisiaj. Oponki podawano na słono i nadziewano słoniną. Jadło się je głównie w czasie karnawału, nierzadko polewając także skwarkami. Skąd więc wzięły się słodkie pączki, którymi rozkoszuje się cała Polska? Prawdopodobnie przywędrowały do nas z krajów arabskich i na dobre zadomowiły się w lokalnej kuchni.
Mąkę, proszek do pieczenia, serek, cukier, mleko i olej łączymy, wyrabiamy masę i wałkujemy ciasto (nie za cienko).
Z ciasta szklanką wycinamy kółka, w kółkach kieliszkiem mniejsze kółeczka.
Na rozgrzany olej wrzucamy krążki i smażymy z obu stron na rumiano. UWAGA : oponki bardzo szybko się smażą, wymagają ciągłego przewracania i pilnowania, żeby się nie przypaliły.
Po usmażeniu odsączyć z oleju na ręczniku papierowym, ostudzone posypać cukrem pudrem.
Malutkie kółeczka które zostały i resztę ciasta, formuję w kuleczki i również smażę podając jako pączusie.