Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! Dla wszystkich domowych łasuchów sprawdzą się wyśmienite pączki z różaną marmoladą. Tradycyjnie robione sprawią, że poczujesz wyjątkowy smak puszystego ciasta z rozpływającym się w ustach nadzieniem. Wykonaj na podwieczorek, słodziutkie pączki dla całej rodziny! Pozwól swoim bliskim poczuć aromat prawdziwych, domowych słodyczy, który nie może równać się z wyrobami ze sklepowej półki. Możesz mieć pewność, że pokochają je od pierwszego kęsa i z pewnością poproszą o dokładkę. Skąd to wiemy? Przepis na pączki z lodówki został już wielokrotnie przetestowany, dlatego na 100% nie zawiedzie!
Ciasto drożdżowe na pączki z lodówki — przepis, który zachwyca
Zachwycają nie tylko gotowe słodycze, ale także ciasto drożdżowe na pączki z lodówki. Szczególnie tych, którzy cenią sobie dobre jakościowo produkty i nie są usatysfakcjonowani wyrobami z marketu. Wszystko to za sprawą idealnie dobranych składników. Choć jest ich sporo, to żaden z nich nie znalazł się tam z przypadku. Każdy gram cukru waniliowego WINIARY, świeżych drożdży, mąki, mleka czy cukru pudru ma znaczenie. Liczy się także właściwa kolejności wykonywania ciasta na pączki, dzięki czemu wychodzi ono niezwykle puszyste. A co więcej, zachwyca także czas wykonania. Niestety przygotowywanie i smażenie pączków niejednokrotnie trwa długie godziny. Nie tym razem! Na wykonanie ich z tego przepisu będziesz potrzebować mniej niż 1,5 godziny oraz dodatkową godzinę na przechowywanie ciasta w lodówce. Tylko tyle wystarczy, aby na talerzu Twoim i Twoich bliskich znalazło się coś wyjątkowego.
Kto pokocha ciasto na pączki z lodówki?
Odpowiedź jest prosta — każdy! Ciasto na pączki z lodówki wprost rozpływa się w ustach. W połączeniu z różaną marmoladą tworzy doskonałą kompilację niezwykłego smaku i aromatu. Co jednak najważniejsze, będą nim zachwycone nie tylko osoby, która otrzymają takiego pączka na talerzu. Dużo radości sprawi Ci także samo wykonanie tej przepysznej słodkości. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom poczujesz satysfakcję z samodzielnie wykonanej przekąski.
Szybkie pączki z lodówki — krótka historia dania
Zastanawiasz się, skąd wzięły się szybkie pączki z lodówki? W Polsce pierwsza wersja tego dania pojawiła się już w XII wieku. To właśnie wtedy smażone ciasto nadziewało się słoniną i polewało skwarkami. W taki sposób celebrowano karnawał. W obecnym kształcie pączki natomiast przywędrowały z krajów arabskich pod koniec średniowiecza. Od tamtej pory ciągle Polacy ciągle ulepszają przepisy, dzięki czemu możesz cieszyć się idealnym ciastem.
Drożdże rozcieramy z cukrem, szczyptą soli i odrobiną mąki w misce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Margarynę roztapiamy w rondelku lub mikrofalówce.
Do naszego zaczynu dosypujemy resztę mąki, cukier waniliowy. Wlewamy ciepłe mleko i ocet. Wyrabiamy.
Po 10 minutach wyrabiania wlewamy margarynę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto swobodnie zaczyna odchodzić od miski.
Przykrywamy ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy na posypany mąką blat. Rękami rozpłaszczamy na 0,5 cm placek. Szklanką do herbaty wykrawamy kółka.
Układamy je w tzw. pary.
Na jedno kółko z pary kładziemy łyżeczkę marmolady. Przykrywamy drugim kółkiem. Zlepiamy boki i kształtujemy kółka, jak piłeczki. Układamy na czystej ściereczce jeden obok drugiego.
Zostawiamy na 10 minut, by podrosły.
Następnie rozgrzewamy olej w rondlu o grubym dnie i smażymy pączki na wolnym ogniu.
Posypujemy cukrem pudrem.