Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pad Thai to obecnie chyba jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań kuchni azjatyckiej. Z łatwością możesz je znaleźć w wielu orientalnych restauracjach na całym świecie. Jeśli lubisz gotować, możesz je też przygotować w swojej kuchni, bez konieczności dalekich podróży na drugi koniec świata czy wyjścia do restauracji. Przekonaj się, jak smakuje Pad Thai przygotowany według naszego przepisu!
Pad Thai - kulinarny skarb Tajlandii
Pad Thai uznawany jest za zdrowszą wersję dań typu fast-food. Jest to typowe uliczne danie, które kiedyś przygotowywane było w dużych ilościach z tanich i łatwo dostępnych składników.
Podstawą Pad Thai jest szeroki, ryżowy makaron, który po krótkim gotowaniu staje się elastyczny i idealny do smażenia w woku z pozostałymi składnikami. My dodaliśmy kurczaka oraz tofu, a także cebulę, czosnek i delikatnie ścięte jajka. Ważnym elementem jest też sos, który powinien być jednocześnie lekko słodki, kwaśny i pikantny. Gotowe danie warto posypać posiekanymi i podprażonymi orzeszkami, które dodadzą chrupkości i jeszcze głębszego smaku. Super pasuje tu też posiekana kolendra i odrobina soku z limonki. Smacznego!
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Czosnek posiekaj. Dymkę pokrój na 2-3 cm kawałki. Tofu pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Orzeszki posiekaj. Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w 1 łyżce przyprawy MAGGI.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą dokładnie składniki sosu, czyli ketchup, sos rybny, 2 łyżki MAGGI i cukier.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na niej tofu, aż stanie się rumiane z każdej strony. Ściągnij z patelni.
Na tej samej patelni usmaż kurczaka. Kiedy zacznie się rumienić dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj jajka i smaż jak omlet. Kiedy będzie się ścinać, porwij jajka na mniejsze kawałki i wymieszaj całość.
Dodaj połowę dymki, kiełki fasoli oraz część posiekanych orzeszków. Całość zalej wcześniej przygotowanym sosem.
Na patelnię dodaj odsączony makaron i całość wymieszaj. Smaż razem ok. 5 min.
Gotowe danie podawaj posypane dymką i orzeszkami, opcjonalnie - ze świeżą kolendrą i sokiem z limonki.