Choć większość z nas kojarzy Pad Thai z kurczakiem jako danie tajskie, nic bardziej mylnego! Ten pyszny makaron przywędrował do nas aż z Chin. Dlaczego więc kojarzy nam się z Tajlandią? To bardzo proste. Otóż Tajowie, którzy przybyli na tereny dzisiejszej Tajlandii wywodzą się z południowo-zachodnich Chin. Na tajlandzkich terenach pojawili się ok. XI wieku naszej ery, zabierając ze sobą tradycję przygotowywania Pad Thai z kurczakiem oraz innymi dodatkami. Inna historia mówi o tym, że przepis na Pad Thai przywędrował do Tajlandii za pośrednictwem wietnamskich kupców. Która historia jest prawdziwa? Tego niestety nie możemy być pewni. Ale wiemy jedno: Pad Thai z kurczakiem i orzechami to tak pyszne danie, że koniecznie musisz je spróbować, a później poczęstować innych (o ile cokolwiek zostanie, bo gwarantujemy, że nie będziesz mógł się od niego oderwać).
Pad Thai - dlaczego jak tak popularny?
Makaron Pad Thai z kurczakiem zyskał na popularności dzięki jednemu z premierów Tajlandii, który sprawował ten urząd w latach 1938-44. Dlaczego tak bardzo zależało mu na promowaniu tego dania? W latach 40. Tajlandię zalewały liczne powodzie, przez które obywatele bardzo często chorowali. Gotowanie i smażenie potraw pozwalało zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego. Do makaronu ryżowego dodawano jaja, kiełki fasoli, mięso i orzechy oraz inne dodatki, by zwiększyć jego wartość odżywczą. To pyszne danie kuchni tajskiej jest proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się świetnie na różne okazje: rodzinny obiad, imprezę czy nawet jako kolacja. Jak przygotować Pad Thai z kurczakiem, by był tak pyszny, że goście będą prosić o więcej? Sprawdź nasz przepis.
Pad Thai z kurczakiem - przepis na szybki i zdrowy obiad
Przygotowanie Pad Thai z kurczakiem nie trwa długo. To świetny pomysł na sycący i zdrowy obiad, gdy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wracasz głodny z pracy? To idealny moment na ugotowanie Pad Thai. Potrzebujesz niewiele ponad pół godziny, by zasmakować w kuchni tajskiej. Jak przygotować makaron z dodatkami? Namocz go w wodzie i w tym czasie pokrój warzywa, mięso oraz tofu. Następnie przygotuj aromatyczny sos, który nadal daniu niepowtarzalny smak. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu do zarumienienia. Dodawaj kolejne składniki tak długo, aż wszystko znajdzie się na patelni. Pad Thai będzie gotowe, gdy makaron stanie się miękki. Przełóż je na miseczkę i dopraw do smaku oraz posyp orzechami i posiekaną dymką. Smacznego!
Niedobre