Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć większość z nas kojarzy Pad Thai z kurczakiem jako danie tajskie, nic bardziej mylnego! Ten pyszny makaron przywędrował do nas aż z Chin. Dlaczego więc kojarzy nam się z Tajlandią? To bardzo proste. Otóż Tajowie, którzy przybyli na tereny dzisiejszej Tajlandii wywodzą się z południowo-zachodnich Chin. Na tajlandzkich terenach pojawili się ok. XI wieku naszej ery, zabierając ze sobą tradycję przygotowywania Pad Thai z kurczakiem oraz innymi dodatkami. Inna historia mówi o tym, że przepis na Pad Thai przywędrował do Tajlandii za pośrednictwem wietnamskich kupców. Która historia jest prawdziwa? Tego niestety nie możemy być pewni. Ale wiemy jedno: Pad Thai z kurczakiem i orzechami to tak pyszne danie, że koniecznie musisz je spróbować, a później poczęstować innych (o ile cokolwiek zostanie, bo gwarantujemy, że nie będziesz mógł się od niego oderwać).
Pad Thai - dlaczego jak tak popularny?
Makaron Pad Thai z kurczakiem zyskał na popularności dzięki jednemu z premierów Tajlandii, który sprawował ten urząd w latach 1938-44. Dlaczego tak bardzo zależało mu na promowaniu tego dania? W latach 40. Tajlandię zalewały liczne powodzie, przez które obywatele bardzo często chorowali. Gotowanie i smażenie potraw pozwalało zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego. Do makaronu ryżowego dodawano jaja, kiełki fasoli, mięso i orzechy oraz inne dodatki, by zwiększyć jego wartość odżywczą. To pyszne danie kuchni tajskiej jest proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się świetnie na różne okazje: rodzinny obiad, imprezę czy nawet jako kolacja. Jak przygotować Pad Thai z kurczakiem, by był tak pyszny, że goście będą prosić o więcej? Sprawdź nasz przepis.
Pad Thai z kurczakiem - przepis na szybki i zdrowy obiad
Przygotowanie Pad Thai z kurczakiem nie trwa długo. To świetny pomysł na sycący i zdrowy obiad, gdy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wracasz głodny z pracy? To idealny moment na ugotowanie Pad Thai. Potrzebujesz niewiele ponad pół godziny, by zasmakować w kuchni tajskiej. Jak przygotować makaron z dodatkami? Namocz go w wodzie i w tym czasie pokrój warzywa, mięso oraz tofu. Następnie przygotuj aromatyczny sos, który nadal daniu niepowtarzalny smak. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu do zarumienienia. Dodawaj kolejne składniki tak długo, aż wszystko znajdzie się na patelni. Pad Thai będzie gotowe, gdy makaron stanie się miękki. Przełóż je na miseczkę i dopraw do smaku oraz posyp orzechami i posiekaną dymką. Smacznego!
Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie przez około 15 min (najlepiej ok 1h). Tofu (jeśi używasz) pokrój w centymetrową kostkę. Kurczaka też pokrój w podobna kostkę.
Dymkę posiekaj, imbir obierz łyżeczką i drobno posiekaj. Orzeszki ziemne również posiekaj. Na koniec pokrój brokuł w małe różyczki.
Składniki sosu - ketchup, sos sojowy, wodę, cukier, sok z limonki - wymieszaj w naczyniu. Powinien być dosyć kwaśny.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć tofu i smaż aż zrobi się rumiane. Dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni. Po tym czasie dodaj dymkę oraz imbir i smaż na dużej mocy ok 1min. Następnie dodaj jajko i smaż ciągle mieszając aż się zetnie.
Dodaj namoczony makaron, kiełki, posiekanego brokuła, połowę orzeszków ziemnych i sos. Całość wymieszaj i smaż ok 5 min aż makaron zmięknie. Możesz przykryć patelnię. W wypadku kiedy sos za bardzo odparuje, dodaj odrobinę wody.
Danie jest gotowe kiedy makaron zrobi się miękki. Podawaj z kruszonymi orzeszkami, posiekaną dymką, świeżą kolendrą (jak lubisz, opcjonalnie) i płatkami chili dla dodania pikantności.
Niedobre