Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę posiekaj. Warzywa pokrój na mniejsze części.
Kurczaka pokrój na duże kawałki i dopraw solą, kurkumą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój na plasterki.
Na patelni obsmaż mięso kurczaka. Dodaj cebulę i kiełbasę i smaż, aż się zarumieni. Dodaj ryż i smaż całość około 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj warzywa, białe wino oraz przyprawy i gotuj, aż wino odparuje.
Dolej wodę tak, aby przykryła ryż, a na wierzchu połóż kawałek pergaminu. Zapobiegnie to nadmiernemu parowaniu dania. Gotuj około 10 minut.
Po tym czasie na wierzchu paelli połóż raki i posyp posiekaną natką pietruszki. Gotuj kolejne 10-15 minut pod przykryciem.
Żaklin