Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz dania inspirowane kuchnią indyjską? Mamy przepis, który może Ci się spodobać. Co powiesz na pakory, czyli chrupiące kąski, które możesz podać z ulubionymi sosami, sałatkami lub innymi dodatkami? Z pewnością docenisz smak tego wyjątkowego posiłku, który najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny i znajomych – zwłaszcza jeśli tak jak Ty lubią oni odkrywać nowe smaki.
Pakory – indyjskie inspiracje na obiad lub przekąskę
Jeśli masz ochotę na jakieś lżejsze danie lub przekąskę i szukasz dla ciekawego przepisu dla Ciebie i Twoich bliskich – ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Jak przygotować pakory? Już podpowiadamy. Przekonaj się, jakie to proste! Najpierw z suchych składników i warzyw przygotuj masę – musi być dość zwarta, żeby nie rozpadła się podczas smażenia. Z masy odrywaj po kawałku i smaż na gorącym oleju, aż kąski będą chrupiące. Następnie odsącz je przez chwilę na papierowym ręczniku.
Przygotuj ulubione dodatki i sosy i zajadaj z przyjemnością wspólnie z bliskimi. My proponujemy sos słodki chili, ale jeśli wolisz inne smaki – sięgnij po swój ulubiony sos. Dzięki temu pakory będą smakować dokładnie tak, jak lubisz! Smacznego!
Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, sól, przyprawy i proszek do pieczenia.
Obierz bataty. Zetrzyj je na grubej tarce i dodaj do miski z suchymi składnikami.
Szpinak włóż do kuchenki mikrofalowej i rozmrażaj na małej mocy, zachowując wodę ze szpinaku. Dodaj całość do pozostałych składników.
Dokładnie wymieszaj masę (może być konieczne dodanie łyżki wody – ale staraj się nie dodawać za dużo, bo mieszanina stanie się zbyt wodnista). Gdy składniki się połączą, odstaw całość na 10 minut.
Ostrożnie wrzucaj małe kawałki masy, obracając je i smażąc z obu stron przez minutę lub dwie, aż uzyskasz złoty kolor. Gotowe kawałki odsącz na papierze kuchennym.
Aby przygotować zielony chutney, zmiksuj świeże zioła, cebulę, jogurt naturalny, sok z cytryny, papryczkę chili, cukier i imbir (w razie potrzeby dodaj łyżkę wody). Podawaj ciepłe pakory z zielonym chutneyem i dużą ilością sosu słodkie chili.