Potrawy z grilla to zawsze ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań smażonych na patelni, gotowanych albo pieczonych w piekarniku. Często jednak grillowanie nie budzi wielkiej ekscytacji, ponieważ na ruszt wciąż trafiają te same potrawy - kiełbasa, karkówka, szaszłyki. Ciekawą odmianą może być mięso mielone z grilla. I nie chodzi o hamburgera z mięsa wołowego, a przysmak z mięsa drobiowego w kształcie pałeczek. Jak przygotować taki przepis? Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję.
Inspiracją do stworzenia tego dania jest bliskowschodnia kofta. Pod tą nazwą kryją się kotlety mielone najczęściej zrobione z jagnięciny lub baraniny. W alternatywnej wersji pojawia się mięso mielone z kurcząt - zdecydowanie łatwiej dostępne w każdym sklepie.
Oprócz mięsa potrzebny będzie jeszcze boczek wędzony w plastrach. Cały sekret tkwi jednak w przyprawach! Idealną kompozycję uzyskasz mieszając ze sobą czosnek, papryczki chili, pieprz oraz kolendrę lub pietruszkę.
Mięso mielone w boczku będzie znakomitym wyborem na letnie przyjęcie na świeżym powietrzu. Pałeczki sprawdzą się jako przekąska na imprezie, szczególnie jeśli zostaną podane z różnymi sosami. Jako uzupełnienie do mięsnego dania warto dobrać porcję warzyw. Dobrym wyborem może być Colesław - surówka podawana często do burgerów albo klasyczna sałatka grecka. Jeśli lubisz kuchnię Tex-Mex pewnie podasz pałeczki z frytkami. Inny prosty sposób na dodatek do tego dania to pieczywo - standardowe albo chlebki typu pita. Zaletą tego dania jest bez wątpienia szybkie przyrządzanie. Nie wymaga wiele czasu, ponieważ drób szybko robi się miękki. Nie jest potrzebna też marynata, w której mięso trzyma się przez kilka godzin. Dlatego takie proste dania można przygotować nawet w ostatniej chwili.
Jak widzisz, mięso mielone na grilla można podawać w inny, nieco bardziej kreatywny sposób. Pałeczki drobiowe przypominające koftę nie tylko doskonale smakują, ale również efektownie wyglądają zawinięte w plastry boczku. Palce lizać!