Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę, mleko, sodę, sól, Cukier waniliowy WINIARY, całe jajko dodaj do miski i wymieszaj energicznie, aż składniki się połączą.
W oddzielnej misce ubij białko na sztywno (ok. 2 minuty ręcznego ubijania trzepaczką), a następnie dodaj delikatnie ubite białko do reszty masy.
Na dużej patelni roztop trochę masła i na rozgrzaną patelnię wylej 3 małe porcje ciasta. Poczekaj, aż na cieście na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza i przewróć każdy placek na drugą stronę. Smaż jeszcze przez ok. pół minuty, do zarumienienia.
Powtarzaj kroki z resztą ciasta (z podanych proporcji powinno wyjść 10 naleśników). Naleśniki podawaj z pokrojonym bananem, polane miodem i obsypane posiekanymi orzechami.