Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto Pani Walewska zawdzięcza swoją nazwę polskiej arystokratce, który romansowała kiedyś z samym Napoleonem. Trudno rozstrzygnąć, jaki dokładnie jest związek wspomnianej damy z wypiekiem, ponieważ nie zachowały się żadne świadectwa na ten temat. Być może chodziło o to, że przepis na ciasto Pani Walewska jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć, tak jak francuskiemu cesarzowi trudno było oprzeć się wdziękom pięknej Polki. Pani Walewska przepis, który z pewnością doceniają miłośnicy wyszukanych ciast ma także drugą, bardziej pospolitą nazwę, czyli „Pychotka”.
Ciasto Walewska to raczej wypiek na specjalne okazje. Składa się z kilku warstw, a przygotowywanie jest dość czasochłonne i skomplikowane, lecz jeśli lubisz wyzwania, ta receptura może przypaść Ci do gustu. Przepis Pani Walewska w oryginalny sposób łączy kruche ciasto, bezę oraz przepyszną masę budyniową.
Jeśli chcesz zrobić ciasto Pani Walewska, przepis rozpocznij od budyniowego kremu, który jest najważniejszym elementem środkowej części ciasta. W rondlu należy wymieszać mleko, cukier zwykły i cukier waniliowy, a także trzy saszetki budyniu. Następny etap to przygotowanie dwóch części kruchego ciasta, które będą na górze i na dole. Do tego potrzebna będzie mąka pszenna, cukier puder i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, masło i śmietana. Wszystkie składniki można połączyć zagniatając je dłońmi lub korzystając z malaksera. Na surowe ciasto nakłada się dżem porzeczkowy. Kolejnym zadaniem jest ubicie piany z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Idealnym dodatkiem będą także płatki migdałowe. Pianę rozprowadza się na surowym cieście tak samo jak wcześniej dżem porzeczkowy.
Po upieczeniu obu części ciasta przez 30 minut w temperaturze 180 stopni pozostaje jeszcze dokończyć krem budyniowy, mieszając przygotowanie wcześniej składniki z masłem za pomocą miksera. Na koniec umieszcza się krem między górną i dolną częścią ciasta, żeby powstało smakowite połączenie. Po około sześciu godzinach w lodówce można podawać ten specjał na stół. Pani Walewska przepis na ciasto dla prawdziwych koneserów dobrych wypieków jest gotowy. To naprawdę wyjątkowy deser!
W rondlu podgrzej 750 ml mleka i 100 g drobnego cukru oraz 1 saszetkę cukru wanilinowego. 250 ml mleka wymieszaj w misce z 3 saszetkami budyniu śmietankowego. Do wrzącego mleka z cukrami dodaj dobrze rozmieszane mleko z budyniami i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń bez grudek. Budyń odstaw do wystudzenia przykrywając go folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
W malakserze lub na stolnicy przygotuj ciasto kruche z 500 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru pudru, 1 saszetki cukru wanilinowego,1 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 żółtek, 200 gramów zimnego masła, 60 g kwaśnej śmietany 18% oraz szczypty soli. Ciasto wyrabiaj krótko dłońmi lub malakserem. Ciasto podziel na dwie połowy i uformuj dwie, kule. Zawiń każdą w folię spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.
Jedną kulę zimnego ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wyłóż 200 gramów dżemu z czarnej porzeczki. Drugą kulę zimnego ciasta rozwałkuj i wyklej nim drugą taką samą formę. Na drugie ciasto wyłóż też resztę dżemu.
Z białek, 240 g drobnego cukru i łyżki mąki ziemniaczanej i szczypty soli ubij pianę. Pianę wyłóż na oba ciasta z dżemem. Wyrównaj i posyp płatkami migdałowymi.
Oba ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 30 minut. Gotowe ciasta wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.
Miękkie masło zmiksuj na puch. Do masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Z tego powstanie piękna puszysta masa. To zajmie ci około 5 minut. Gotową masę budyniową wyłóż na jedno z upieczonych ciast, ale nie wyciągaj go z formy. Drugie ciasto wyjmij z formy i ostrożnie zdejmij z papieru. Połóż na ciasto z kremem (to w formie). Nie martw się – dobrze upieczona beza na dżemie dobrze spaja kruchy blat więc ciasto się nie rozpadnie.
Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!