Pappardelle z kurkami i kurczakiem to ciekawe danie dla miłośników makaronów, którym znudziły się już takie klasyki jak carbonara czy bolognese. Posiłek przypomina inne przepisy na kurczaka w sosie śmietanowym, jednak w tym przypadku użyte są nieco bardziej wyszukane składniki sprawiające, że właśnie ta receptura ma w sobie coś wyjątkowego.
Zwróć uwagę na główny składnik - makaron pappardelle. To jeden z typowo włoskich wyrobów, czego można się domyślić, patrząc na samą nazwę. Jednak czym szczególnym się charakteryzuje? Jest to makaron jajeczny podobny w smaku do tagliatelle, jednak wygląda nieco inaczej. Wstążki są zdecydowanie szersze (2-4 cm) i przy tym bardzo długie 9 do 20 cm. Ten rodzaj pasty pochodzi z rejonu Emilia-Romana, jednak bardzo często pojawia się w kuchni toskańskiej. Obecnie łatwo znaleźć go już nie tylko w typowych sklepach z włoską żywnością, ale również w większości marketów.
Innym składnikiem nadającym niepowtarzalny smak temu daniu są kurki. Często do potraw z kurczakiem dodawane są pieczarki. Jednak leśne grzyby mają zupełnie inny smak, szczególnie jeśli zostanie podkreślony dzięki dodaniu czosnku i tymianku.
Pappardelle z kurkami i kurczakiem to idealna kolacja na wieczór włoski z białym winem i dobrym filmem, a także na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na romantyczną kolację we dwoje.
Samo przygotowanie jest bardzo szybkie, ponieważ włoski makaron gotuje się naprawdę krótko. Nie trzeba też poświęcać dużo czasu, żeby smażyć mięso - kurczak robi się miękki i złocisty w kilka chwil.
Jeśli lubisz poeksperymentować, do podstawowego przepisu możesz dołoży jeszcze ulubione dodatki. Ciekawym rozwiązaniem może być szpinak albo suszone pomidory. Jeśli jednak lubisz smak kurek, pozostaw recepturę bez zmian.