Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na faszerowaną paprykę to strzał w dziesiątkę nie tylko na obiad w ciągu tygodnia lub na leniwą niedzielę w gronie rodzinnym. To też świetny patent na specjalne okazje, a także sposób na to, by przemycić do menu swojej rodziny więcej wartościowych warzyw. Tych tutaj nie brakuje. Poza mięsem mielonym w nadzieniu znajdują się pieczarki i podsmażana cebulka. Nie brakuje także natki pietruszki. A i papryki możesz wybrać w różnych kolorach dla urozmaicenia.
Jej doskonały smak i miękkość zapewnia duszenie w Bulionie Warzywnym lub Drobiowym WINIARY. Obecność ryżu z kolei sprawi, że danie okaże się sycące i nie będzie wymagało żadnych dodatków.
Z każdej papryki odetnij wierzch i usuń gniazda nasienne. Cebulkę pokrój i podsmaż na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki także podsmaż razem z cebulką. Następnie dodaj do nich ryż i wlej 3 litry Bulionu Warzywnego lub Drobiowego WINIARY. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
Kiedy ryż stanie się półmiękki, wymieszaj go z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij papryki, przykryj je odciętymi wierzchołkami i ułóż w głębokiej patelni obok siebie. Zalej bulionem i duś na małym ogniu przez co najmniej pół godziny. Potrawę serwuj na gorąco.
Z papryki odetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne.
Cebulkę pokrój i usmaż na patelni.
Obierz i pokrój pieczarki, podsmaż je na patelni.
Do cebulki dodaj pieczarki, ryż, wlej 750 ml wody i dodaj bulion warzywny lub drobiowy WINIARY.
Gotuj pod przykryciem 10 minut.
Półmiękki ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Każdą paprykę napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami i ułóż ciasno obok siebie.
Zalej bulionem i duś na małym ogniu 30-40 minut.