Chile en Nogada, czyli papryka z mięsem mielonym to jedno z najlepiej rozpoznawalnych dań
kuchni meksykańskiej. Co więcej, jest to danie specjalne, gdyż przygotowywane jest ono głównie w Dzień Niepodległości Meksyku. Jednocześnie sama historia tego dania jest wyjątkowo ciekawa. Źródła historyczne jasno wskazują na to, że pochodzi ono z Puebli. Po raz pierwszy w miało ono zostać przygotowane na cześć ówczesnego cesarza Augustyna I. Co ciekawe, w finalnej wersji danie swoim kolorem nawiązuje do barw narodowych kraju. Jednocześnie warto wskazać, że jego przygotowanie w naszym kraju może wydawać się dość skomplikowane. Nie musimy się jednak poddawać. Choć w Polsce nie znajdziemy zielonej papryki poblano - rośnie ona wyłącznie w okolicy Puebli, to jednak możemy skorzystać z licznych zamienników i wykonać meksykańskie danie narodowe także we własnej kuchni.
Faszerowana papryka - przepis nie jest tak skomplikowany, jak może się wydawać
Faszerowana papryka - przepis na pierwszy rzut oka może się wydawać wyjątkowo skomplikowany. Wystarczy tylko rzucić okiem na listę niezbędnych składników. Jest ona długa, obszerna, a także zawiera składniki, o których wcześniej mogliśmy nie mieć pojęcia. Jednak nawet kandyzowanego kaktusa dostaniemy w dobrze wyposażonych marketach spożywczych, jeśli tylko dobrze poszukamy. Po zgromadzeniu tego, co niezbędne, faszerowana papryka powinna być gotowa w około 45 minut. Pamiętajmy tylko o układaniu odpowiednich warstw tak, by skomponowały się one kolorystycznie na kształt meksykańskiej flagi. Papryka z mięsem mielonym sprawdzi się świetnie podczas każdej okazji. Możemy ją zaserwować na przyjęciach, rodzinnych uroczystościach, a nawet na kolacji we dwoje. Z pewnością będzie to nie małe zaskoczenie dla naszych gości.
Papryka z mięsem mielonym - czy można modyfikować przepis?
Jeśli zdecydowaliśmy, że zaserwujemy paprykę z mięsem mielonym, to podczas czytania przepisu mogą pojawić się pierwsze wątpliwości. Jednocześnie nie musimy się martwić, przepis można dowolnie modyfikować, jednak warto starać się korzystać z alternatywnych zamienników produktów niż całkowicie je pomijać. Faszerowana papryka opcjonalnie może być podawana bez dodatku owoców. W tym wypadku wszystko już zależy od naszych potrzeb. Sos orzechowy musi być jednak przygotowany wedle przepisu - orzeszki pinii znajdziemy dosłownie wszędzie. Pozostałe dodatki możemy już dopasować wedle własnego uznania i potrzeb.