Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz przygotować pyszny, zaskakujący deser dla swoich bliskich? Parfait świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Możemy go zaserwować jako słodką przekąskę po obiedzie czy deser do kawy w czasie rodzinnych uroczystości. Warto więc taki deser przygotować w domu. Jak to zrobić? Mamy na to przepis!
Parfait czekoladowy – deser, który pokochają wszyscy fani czekoladowych słodkości
Parfait to prosty deser przygotowany na bazie masy mleczno-jajecznej z wieloma dodatkami. W naszym przepisie na parfait czekoladowy niezbędna jest także czekolada – my wybraliśmy gorzką, ale mleczna też dobrze się sprawdzi. Pamiętaj jednak, że wówczas deser będzie zacznie słodszy. Wtedy możesz dodać mniej cukru lub zrezygnować ze słodkich dodatków i postawić np. na świeże owoce lub orzechy.
Przygotowanie parfait nie zajmuje zbyt wiele czasu – najdłużej trwa chodzenie, bo parfait czekoladowe należy podawać zimne, a nawet lekko zmrożone. Warto jednak zaczekać, bo efekt końcowy zaskoczy nie tylko nas, ale także i naszych gości. Smacznego!
W rondelku, na małym ogniu, rozpuść czekoladę z mlekiem.
W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż mieszanina zmieni kolor na biały. Dodać roztopioną czekoladę.
W drugiej misce energicznie ubij śmietankę. Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z masą czekoladową.
Przełóż masę do kokilek lub miseczek przeznaczonych do zamrażania.
Włóż do zamrażarki na 3 do 4 godzin.