Parmigiana z bakłażana (parmigiana di melanzane) to typowe danie kuchni włoskiej na bazie warzyw i mozzarelli. Głównymi składnikami są tu bakłażany, passata pomidorowa oraz sery. To klasyczna potrawa zdobyła uznanie na całym świecie dzięki swojemu prostemu, ale wyjątkowemu smakowi.
Bakłażan parmigiano to połączenie smażonych, delikatnie panierowanych w mące plastrów bakłażana, sosu pomidorowego i warstw sera, które po upieczeniu stają się prawdziwym rarytasem. Włoska zapiekanka parmigiana z bakłażanem nie jest może tak szeroko rozpowszechniona, jak inna zapiekanka z Italiii - lasagne. Mimo to warto dać szansę temu daniu - na pewno nikt nie będzie zawiedziony!
Zapiekanka z bakłażana parmigiana powstaje dość długo, ponieważ nim składniki trafią do piekarnika, z warzyw trzeba odsączyć nadmiar wody. W tym celu bakłażany myje się i obiera, a następnie kroi na drobne kawałki, posypuje solą i pozostawia, aż puszczą soki. Dopiero po odsączeniu bakłażany należy obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu. Kolejny etap to przygotowanie pysznego sosu, który podkręci aromat potrawy. Niezbędne składniki to cenione we włoskiej kuchni świeże ząbki czosnku oraz listki bazylii. Te przyprawy miesza się w rondlu z passatą pomidorową. Bakłażany, sos oraz mieszankę serów układa się warstwami w naczyniu żaroodpornym - aż do wyczerpania wszystkich składników. Potem pozostaje zapiekanie w piekarniku przez ok. 45 minut - i gotowe.
Prostota i wyjątkowy smak tego dania sprawiają, że jest ono idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz przygotować je z wyprzedzeniem i podawać na różne okazje.
Parmigiana z bakłażana to klasyczny przepis, który przetrwał próbę czasu i nadal zachwyca smakoszy na całym świecie. To potwierdzenie, że tradycyjne włoskie smaki są zawsze na czasie i pozostają ulubionymi daniami wielu osób.