Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Parmigiana z bakłażana to typowe danie kuchni włoskiej na bazie warzyw i mozzarelli. Głównymi składnikami są tu bakłażany, passata pomidorowa oraz sery. To klasyczna potrawa zdobyła uznanie na całym świecie dzięki swojemu prostemu, ale wyjątkowemu smakowi.
Obiad we włoskim stylu
Parmigiana to połączenie smażonych, delikatnie panierowanych w mące plastrów bakłażana, sosu pomidorowego i warstw sera, które po upieczeniu stają się prawdziwym rarytasem. Do sosu dodajemy czosnek i bazylię, które podkręcą aromat potrawy. Całość zapiekaj w piekarniku przez ok. 45 minut i gotowe. Jeśli ciekawi Cię, jak smakuje nasza parmigiana przepis już na Ciebie czeka.
Prostota i wyjątkowy smak tego dania sprawiają, że jest ono idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz przygotować je z wyprzedzeniem i podawać na różne okazje.
Parmigiana z bakłażana to klasyczny przepis, który przetrwał próbę czasu i nadal zachwyca smakoszy na całym świecie. To potwierdzenie, że tradycyjne włoskie smaki są zawsze na czasie i pozostają ulubionymi daniami wielu osób. Smacznego!
Bakłażany obieramy i myjemy, zeskrobując ząbkowanym nożem z powierzchni skórkę, ale nie obierając ich całkowicie. Kroimy je wzdłuż na plasterki o grubości około pół centymetra. Każdy plasterek solimy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Po godzinie odciśnij plastry bakłażana, odsącz z nich jak najwięcej wody. Obtocz bakłażana w mące.
Rozgrzej dużą ilość oleju na dużej patelni. Smaż bakłażany na średnim ogniu przez 3 lub 4 minuty, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Oderwij listki bazylii, umyj je i osusz.
Do rondla wlej łyżkę oliwy i podsmaż czosnek, nie dopuszczając do jego zrumienienia. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aby pod koniec gotowania nie był już wodnisty. W połowie gotowania dodaj liście bazylii.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mozzarellę pokrój w plasterki.
Naczynie do pieczenia wysmaruj odrobiną tłuszczu. Ułóż pierwszą warstwę bakłażanów, układając je obok siebie, tak aby nie nachodziły na siebie. Na bakłażany wylej 2 łyżki sosu pomidorowego i równomiernie rozprowadź grzbietem łyżki. Na sosie rozłóż plasterki mozzarelli i posyp parmezanem. Postępuj w ten sam sposób, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być sos. Na wierzch wlej nieco oleju i piecz przez około 45 minut.