Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Parzybroda z białej kapusty to pyszna zupa o wdzięcznej nazwie. Wywodzi się z tego, że kapusta w zupie była szatkowana na dosyć szerokie i długie pasy, które podczas jedzenia zwisały z łyżki, przyklejały się do brody i parzyły ją. Jeśli odczekasz chwilę i podmuchasz na łyżkę, to oparzenia brody nie będą Ci straszne! Wypróbuj przepis na tę oryginalną, aromatyczną zupę.
Kapustę opłukać, poszatkować, cebulę pokroić.
Wieprzowinę opłukać, pokroić, dodać kapustę i cebulę, liść laurowy, sól, pieprz, kminek, zalać wrzątkiem.
Gotować 40 minut.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować jeszcze przez 20 minut, aż będą miękkie.
Boczek drobno pokroić, zrumienić, dodać do zupy, przyprawić ewentualnie.