Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki.
Szalotkę kroimy w piórka i podduszamy na oleju (może być olej z suszonych pomidorów).
Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy, aż czosnek odda aromat (ok. pół minuty, minuta).
Dodajemy do cebuli pokrojone grzyby, dusimy na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką pastę (możemy też blendować krócej, żeby pozostały w paście wyczuwalne kawałki składników). Doprawiamy pastę solą i czarnym pieprzem.
Pastę grzybową nakładamy na świeżo przygotowane grzanki.