Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeżeli lubisz pastę z ciecierzycy do kanapek, z pewnością powinna Ci posmakować pasta z dyni do chleba – również z ciecierzycą, ale także z pastą sezamową tahini, cynamonem, ostrą papryką, czosnkiem i oliwą z oliwek!
Kompozycja składników w hummusie z dyni może brzmieć ekstrawagancko, ale warto podejmować kulinarne ryzyko – pajdy chleba z pastą dyniową z ciecierzycą na śniadanie to wyborny duet! Hummus z dyni urozmaić także kilkoma kroplami soku z cytryny, aby przełamać jego smak.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Dynię obraną i pokrojoną w kostkę (ok. 2cm) połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj też czosnek, skrop oliwą, szczyptą Ziarenek Smaku i piecz do miękkości (ok. 45 minut).
Gotową i ostudzoną dynię, odsączoną i przepłukaną ciecierzycę z puszki (albo suszoną i wcześniej wymoczoną przez noc), pastę sezamową (tahini), łyżkę albo dwie oleju rzepakowego, czosnek, sól, pieprz i przyprawy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeżeli masa jest za gęsta – dodaj trochę zimnej wody mineralnej, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
dobra pasta