Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na pastę z liści rzodkiewki i słonecznika, choć jest łatwy w przygotowaniu, może pozytywnie zaskoczyć. Ta pomysłowa receptura ma wiele zalet, które na pewno docenisz.
To typowe danie zero waste - przygotowując pastę, wykorzystujesz to, co często się wyrzuca. Rzodkiewka to pyszne warzywo. Pokrojona w plasterki, świetnie pasuje na kanapki. Można też chrupać ją zamiast chipsów. Tylko co zrobić z bujnymi liśćmi? Zamiast trafić do kosza, mogą stanowić główny składnik do przygotowania pasty. To świetna wiadomość dla każdego, kto nie lubi pozbywać się żywności i woli wykorzystać wszystko, co ma.
Pozwala wyjść poza schemat - jeśli często jesz te same potrawy i szukasz urozmaicenia, to może być właśnie to! Pieczywo z wędliną, serem, dżemem jada się na co dzień. Nawet pasta z awokado może się znudzić, a wykorzystanie liści rzodkiewki to zawsze nowy, ciekawy smak.
Ma uniwersalne zastosowanie - pewnie myślisz o tej recepturze jako dodatku do pieczywa. Pamiętaj jednak, że można wykorzystać przepis także w inny sposób. Świetnie komponuje się z makaronem lub stanowi składnik zdrowej, pełnej witamin sałatki.
Warto zaznaczyć, że opisana pasta może występować także pod nazwą "pesto z liści rzodkiewki", ponieważ pod względem barwy i konsystencji przypomina właśnie tradycyjne, włoskie pesto.
W jaki sposób podawać pastę z rzodkiewki i słonecznika?
Posmarowanie kromek chleba albo kawałków bułki to najłatwiejszy sposób na podanie, ale przecież nie jedyny. Można traktować przygotowany specjał jako dip. Umieszczony w miseczce, będzie doskonale komponował się z krojonymi warzywami, jak papryka czy kalarepa. Jeśli posiłek ma być na ciepło, można także podawać pastę z rzodkiewki na gorących grzankach. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej bruschetty.
Pasta najlepiej smakuje świeża, dlatego staraj się przyrządzać jej niewielką ilość i zjadać w ciągu jednego - dwóch dni. Potrawa jest smaczna i stanowi urozmaicenie każdego posiłku. Może być przystawką, drugim śniadaniem albo dodatkiem do innego dnia, najczęściej na bazie makaronu - zamiast tradycyjnego pesto.
Liście i zioła umyj i osusz.
Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładką pastę.
Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie dodaj odrobinę wody, aby pasta nie była zbyt gęsta.
Podawaj z kanapkami lub makaronem.