Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso mielone, makaron oraz ser - to podstawowe składniki zapiekanki pasticcio, dania wywodzącego się z kuchni greckiej. Pochodzenie tej potrawy nie jest do końca znane, jednak przyjmuje się, że powstała ona we Włoszech. Dziś jednak serwuje się ją przede wszystkim podczas greckich przyjęć, może być również podawana na obiad lub kolację. Zapiekanka grecka pasticcio jest pożywna, lecz przede wszystkim niezwykle smaczna, przez co z pewnością skradnie serce każdego, kto tylko jej spróbuje! Z pewnością zasmakuje ona zwłaszcza fanom makaronu oraz dań przygotowywanych na bazie mięso mielonego.
Jak zrobić zapiekankę pasticcio?
Przepis na pasticcio greckie jest bardzo prosty - wystarczy sięgnąć po składniki, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni. Mięso mielone, makaron rurki, ser żółty, sos feta, mozzarella oraz warzywa i przyprawy to wszystko, co będzie potrzebne. Choć przygotowanie zapiekanki wydaje się skomplikowane, to danie można zrobić już w godzinę. Wystarczy tylko podsmażyć mięso, do którego dodaje się przyprawy, a następnie w naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron, mięso, sos oraz ser. Potrawa powinna pozostać w piekarniku przez około 35 minut, jednak właściwe pieczenie zajmuje około 20 minut.
Zapiekanka pasticcio - proste danie na co dzień i od święta
Zapiekanka grecka pasticcio to pyszne danie obiadowe, możemy również serwować ją na kolację. Doskonale sprawdza się na co dzień, gdy mamy ochotę na coś smacznego, a zarazem sycącego. Niemniej jednak będzie stanowić też ciekawy poczęstunek dla gości w czasie większych lub mniejszych przyjęć z różnych okazji. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko, gdyż ponad połowę czasu zajmuje jej pieczenie. Organizator przyjęcia może wtedy zająć się rozmową z gośćmi, jedynie doglądając dania. Zapiekanka pasticcio to grecki akcent na polskim stole - każdy, kto miał okazję spróbować jej w czasie wakacji, z pewnością odtworzy smak dania w domowych warunkach. Zapiekankę możemy również przygotować jako danie "awaryjne", na przykład, jeśli pozostanie nam mięso mielone czy makaron z obiadu z poprzedniego dnia.
Jak podawać pasticcio?
Zapiekanka pasticcio to typowe danie obiadowe, zatem podawana jest solo, choć oczywiście można dodać do niej na przykład sałatkę ze świeżych warzyw. W niektórych rejonach Grecji pasticcio podawane jest razem z pieczywem, jednak nie ma takiej konieczności, gdyż danie zawiera dodatek węglowodanowy w postaci makaronu. Warto natomiast podać zapiekankę z czerwonym winem lub z mocno schłodzoną, delikatną lemoniadą.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.
Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).
Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!