Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę drobno posiekaj i duś na patelni, aż będzie słodka miękka i złocista, w połowie smażenia dodaj posiekany czosnek. Mięso zmiel w maszynce razem z podsmażoną cebulą, kapustą i pietruszką.
Farsz wymieszaj, dodaj 3 łyżki Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostaw na 15 minut do aktywacji.
W misce połącz rozrobione w mleku drożdże, mąkę, jedno jajko i sól. Jeżeli będzie za twarde, dodaj odrobinę mleka – powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. Ciasto odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubość. Na środku ciasta ułóż wałek z farszu, po czym całość zawiń w dość ścisły rulon. Następnie paszteciki pokrój na ok. 4-10 cm kawałki (według uznania) i przełóż na blaszkę do pieczenia.
Zostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem, po czym posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.