Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny domowy pasztet wieprzowy z wątróbką to przysmak, który warto przyrządzać nie tylko jako świąteczną przekąskę, bo także na co dzień może być doskonałym dodatkiem do kanapek z warzywami i Sosem tatarskim WINIARY. Delikatną masę mięsną przyrządzamy z łopatki i słoniny, a wyjątkowy smak i aromat nadają jej specjalne dodatki: podsmażona z cebulą wieprzowa wątróbka oraz kompozycja przypraw WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone z cebulką. Pasztet wieprzowy pieczemy w podłużnej formie pasztetowej, studzimy, zajadamy się ze smakiem, a co zostanie – przechowujemy w lodówce, przykryte pergaminem. Wypróbuj nasz przepis na pasztet wieprzowy z wątróbką!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Wątróbkę pokrój w kostkę.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbkę. Zasmaż razem i ostudź.
Mięso wieprzowe, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i połową pozostałej słoniny pokrojonej w plastry.
Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.
Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.
Pasztet wystudź w naczyniu. Zimny pokrój w plastry i podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.