Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dieta wegetariańska staje się coraz popularniejsza na całym świecie. Stąd potrzeba przygotowywania wielu tradycyjnych przepisów w wersji bezmięsnej. Odrobina kreatywności i znajomości sztuki kulinarnej zazwyczaj wystarcza, żeby tworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Duże pole do popisu dają święta wielkanocne. Wówczas na świąteczny stół trafiają różnego rodzaju pasztety. Wśród nich może być także wariant roślinny. Nasza propozycja na tego typu okazje to pasztet z batatów.
Słodkie ziemniaki doskonale nadają się do podania w tej formie. Żeby stworzyć odpowiednią strukturę pasztetu, potrzebne będą upieczone do miękkości warzywa oraz ugotowana kasza jaglana. Posypane wędzoną papryką w proszku bataty piecze się w piekarniku razem z marchwią i cebulą. Kasza natomiast jest gotowana w bulionie warzywnym, żeby nabrać wyrazistego, intensywnego smaku. Przestudzone pieczone warzywa i kaszę należy połączyć z majonezem, orzechami i olejem, a następnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany pasztet umieszcza się w foremce (najlepiej keksówce) i piecze przez około godzinę w piekarniku. Optymalna temperatura to 190 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić pasztet, a gdy będzie zimny - włożyć do lodówki. Przed podaniem pasztet z batatów kroi się na grube plastry.
Ten wegetariański wypiek powinien przypaść do gustu także osobom, które na co dzień preferują mięsne dania. Doskonale pasuje do niego sos czosnkowy, chrzan albo ćwikła z chrzanem.
To oczywiście nie jedyny pomysł na roślinny pasztet na Wielkanoc. Pasztety w wersji wege można zrobić także z fasoli, grochu lub soczewicy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Bataty i marchew obierz i pokrój na kawałki i połóż na blaszce. Dodaj przekrojoną na kilka części cebulę. Warzywa skrop olejem, posyp łyżeczką papryki wędzonej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 60 minut. Warzywa muszą być zupełnie miękkie. Upieczone warzywa odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody z bulionem warzywnym. Ostudź.
Do dużej miski przełóż kaszę i upieczone warzywa. Dodaj wszystkie przyprawy, majonez, tarte orzechy i olej. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym, do uzyskania idealnie gładkiej i lepkiej masy. Do masy wmieszaj łyżką połamane lub całe orzechy włoskie.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Foremkę keksówkę nasmaruj majonezem i obsyp semoliną. Przełóż masę do foremki. Pasztet nie urośnie więc napełnij foremkę wysoko.
Wstaw do piekarnika na godzinę. Jeśli pasztet będzie się za mocno przypiekał możesz przykryć go od góry folią aluminiową.
Gotowy pasztet odstaw w formie do całkowitego ostygnięcia i – również w formie – wstaw na noc do lodówki. Podawaj z Sosem czosnkowym WINIARY.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!