Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kasze są dobrym uzupełnieniem wielu potraw. Zwykle stanowią dodatek do dań głównych. Czasami też przygotowuje się z nich desery. Ale to nie wszystko. Kasza sama w sobie może być też podstawą smacznych posiłków – zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. Poznaj nasz sposób na kaszę i przygotuj z nami pęczak smażony z grzybami. Będzie smacznie, aromatycznie i bardzo świątecznie. Zaczynajmy!
Kasza pęczak z grzybami świetnie sprawdzi się jako baza pożywnego posiłku – w tym przypadku będzie to wersja bezmięsna, ale jeśli lubisz – na co dzień możesz do niej dodać mięso lub wędlinę, które akurat masz w lodówce. My bazujemy na klasycznych, wigilijnych produktach, głównie kaszy, grzybach i przyprawach. Tym, co połączy wszystkie składniki i podkreśli ich smak będzie bulion warzywny WINIARY – dzięki niemu przygotujesz całość w niecałe pół godziny. Taka pomoc w kuchni sprawdzi się na co dzień i od święta, a gotowanie stanie się jeszcze szybsze i łatwiejsze.
Nasz przepis jest prosty i poradzą sobie z nim zarówno doświadczeni miłośnicy gotowania, jak i osoby zaczynające swoją przygodę w kuchni. Wystarczy podsmażyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe! Tuż przed podaniem, możesz posypać całość parmezanem lub innym ulubionym serem. Zobacz przepis na pęczak z grzybami i przekonaj się, jakie to proste i smaczne!
Pęczak zalej 3 szklankami wody. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.
Grzyby suszone namocz we wrzątku.
Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, a namoczone grzyby posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pieczarki i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj cebulę i marchew i smaż, aż cebula zmięknie. Na końcu dodaj czosnek i posiekane suszone grzyby. Całość smaż razem ok. 3 min.
Po tym czasie dodaj ugotowany pęczak oraz pozostały bulion WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i smaż razem ok. 5 min, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość dopraw pieprzem i ew. solą.
Danie możesz podawać posypane parmezanem lub innym ulubionym serem. Idealne jako dodatek jak i samodzielne danie.