Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żeberka w sosie BBQ, czyli obiad doskonały – niezwykle aromatyczny i rozpływający się w ustach! Pierwszym sekretem pełnych słodyczy żeberek jest marynata przyrządzana z Kostki mięsnej WINIARY, przyprawiona dodatkowo zielem angielskim i liściem laurowym. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy żeberka i odstawiamy na 6-12 godzin. Drugi sekret żeberek to słodki sos BBQ z dodatkiem suszonych śliwek, pomidorów, słodkiej papryki, czosnku i wielu, wielu innych! Sos rozsmarowujemy na rumianym mięsie, a gotowe żeberka zajadamy ze świeżym pieczywem.
Rozpuść 2 Kostki Mięsne WINIARY w 800 ml wrzącej wody.
Dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Pozostaw do wystudzenia.
Do powstałej marynaty włóż żeberka. Całość wstaw do lodówki na 6–12 h w celu zamarynowania.
Po tym czasie przełóż żeberka do naczynia do pieczenia i piecz ok. 45 minut w temperaturze 160°C od czasu do czasu podlewając bulionem.
Następnie podnieś temperaturę do 200°C i piecz żeberka jeszcze ok. 30 minut aż się ładnie zarumienią smarując je sosem BBQ.
Aby przygotować sos w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i doprowadź go do wrzenia.
Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos możesz dodatkowo przetrzeć go przez sito. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku.