Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Penne z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Z powodzeniem możesz serwować go swoim gościom, przyozdabiając natką pietruszki i zachwycając ich podniebienia.
Jak przygotować penne z kurczakiem i pieczarkami? Wbrew pozorom nie jest to trudne, danie może przygotować każdy, nawet ten, kto nie ma umiejętności kulinarnych. Potrzebne będą następujące składniki: makaron penne rurki, filet z kurczaka, cebula, śmietana, pieczarki, sos pieczarkowy WINIARY, pieprz i woda.
Przygotowanie penne z kurczakiem i pieczarkami rozpocznij od ugotowania makaronu, tak by był al dente, czyli nie za twardy i nie za miękki. Warto w tym celu sprawdzić przepis na opakowaniu. Filet z kurczaka należy pokroić w średniej wielkości kostkę oraz doprawić pieprzem, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Gdy mięso się smaży, kroimy pieczarki w talarki i wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy do niego cebulę i całość dusimy na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, pora na doprawienie naszej potrawy. Następnie dokładamy usmażone mięso i wlewamy wymieszany z wodą i śmietaną sos pieczarkowy WINIARY. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gęsty sos. Doprawiamy wedle uznania.
Makaron układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. I przepis na penne z kurczakiem i pieczarkami gotowy! Jeśli chcemy, by danie wyglądało jeszcze bardziej smakowicie, warto przyozdobić je natką pietruszki bądź inną zieleniną. Takie danie wygląda i smakuje wyśmienicie, z czym zgodzą się zapewne nie tylko miłośnicy makaronu!
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Pieczarki kroimy w talarki, wrzucamy na rozgrzane masło i odparowujemy wodę, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i na małym ogniu dusimy całość, aż cebulka się zeszkli.
Do pieczarek dodajemy kurczaka oraz wymieszany z wodą i śmietanką sos pieczarkowy WINIARY, mieszamy i zagotowujemy.
Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu (ok. 3-4 minuty).
Makaron polewamy powstałym sosem, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)