Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rukola ma wyraźny smak, dlatego do przygotowania pesto wybierz takie orzechy i ziarna jaki efekt chcesz uzyskać finalnie.
Wybierając ziarna o bardziej neutralnym smaku (ziarno słonecznika, migdały, orzechy nerkowca) złagodzisz pikantność rukoli. Wybierając orzechy włoskie i orzeszki pinii zachowasz mocny, intensywny smak. A jeśli twoje pesto ma być pastą na kanapki lub grzanki to spróbuj poeksperymentować dodając orzeszki ziemne.
Do przygotowania pesto możesz użyć oliwy lub oleju. Oliwa podbije jeszcze bardziej intensywny smak, a olej go złagodzi.
Konsystencję pesto możesz regulować i zmieniać ilością użytej rukoli i twardego sera.
Pesto z rukoli to świetny sposób na wykorzystanie niezjedzonych zielonych liści z lodówki.
Aby pesto było trwałe i wytrzymało kilka dni w lodówce listki rukoli należy umyć i dokładnie osuszyć. Jeśli nie zużyjesz całego pesto możesz je zamrozić.
Umytą i osuszoną rukolę włóż do wysokiego naczynia o prostych ściankach.
Twardy ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do rukoli.
Czosnek posiekaj i dodaj do rukoli. Dodaj też ziarna słonecznika lub nerkowce.
Wszystkie składniki w wysokim naczyniu zalej olejem lub oliwą. Całość dokładnie zmiksuj ręcznym blenderem.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!