Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wersja wege: Zetnij kapelusze z pomidorów, papryk i cukinii. Kapeluszy nie wyrzucaj! Łyżką wydrąż miąższ z pomidorów i cukinii. Wyjmij pestki z papryk. Ugotuj kaszę bulgur wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz.
Miąższ z pomidorów i cukinii, listki mięty i dymkę drobno posiekaj. Zetrzyj jeden ząbek czosnku. Przełóż składniki do miski. Dodaj starty czosnek i ugotowaną kaszy bulgur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wersja z mięsem: Natkę pietruszki wylistkuj i drobno posiekaj. Zetrzyj drugi ząbek czosnku. Mięso mielone wymieszaj z natką pietruszki i startym czosnkiem. Wydrążone warzywa faszeruj do połowy mięsem a drugą połowę farszem wege.
Do foremki wlej dwie łyżki oliwy i posyp dwoma łyżkami bułki tartej. Ułóż nadziewane warzywa, wierzch posyp startym serem grana padano i przykryj odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Na końcu posól i skrop oliwą.
Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok 45 min, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka min do ostygnięcia.