Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Twoi bliscy uwielbiają mięsne obiady, a Ty chcesz zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie pomysł na danie o nazwie piccata. Piccata to danie inspirowane kuchnią włoską z lekkim amerykańskim twistem. Chcesz zrobić to danie na najbliższy obiad? Koniecznie sprawdź nasz przepis.
Piccata – szybki, prosty obiad z kilku składników
To jeden z tych przepisów, który nie wymaga od Ciebie długich godzin spędzonych w kuchni ani lat doświadczenia kulinarnego. Ten posiłek przygotujesz w mniej niż pół godziny z zaledwie kilku produktów. Bazą dania piccata jest cielęcina – warto włączyć ją do swojej diety, bo jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i fosforu. Jeśli chcesz, możesz zastąpić cielęcinę kruczkiem (ta wersja jest szczególnie popularna w USA, ale wtedy potrawa nie powinna nazywać się piccata). Uzupełnieniem dania jest boczek, listki świeżej bazylii i sos pomidorowy. Gotową piccatę możesz serwować z ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą albo drobnym makaronem. Smacznego!
Kotlety cielęce przekrój wzdłuż na 2 części.
Plastry boczku przekrój wzdłuż na 2 części.
Na każdym kawałku cielęciny połóż kawałek boczku. Na wierzchu połóż listek bazylii.
Zwiń kotlety w rulon i przytrzymaj drewnianym wykałaczką.
Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż piccatas na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony.
W małym rondlu podgrzej przecier pomidorowy. Jeśli chcesz, możesz go doprawić ulubionymi ziołami.
Podawaj piccatas polane sosem. Możesz też dodać ugotowany makaron lub puree ziemniaczane.