Rozpływające się w ustach pieczarki duszone z cebulką, a także dodatkiem przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i charakternego czosnku. Pokrojone w kostkę pieczarki z cebulką i przyprawami dusimy na oliwie, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne. Pieczarki duszone idealnie sprawdzą się w roli sosu do mięsa, klusek śląskich czy gotowanych ziemniaków, a także jako farsz do pizzy czy zapiekanek.
Pieczarki to bardzo uniwersalne grzyby. Rosną cały rok i pasują do wielu potraw. Są bogatym źródłem składników odżywczych- zawierają selen, potas, miedź, jod oraz witaminy A, E, B. Mają niewiele kalorii, a błonnik w nich zawarty wspomaga przemianę materii. Cebula może wydawać się bardzo niepozornym warzywem, ale tak naprawdę odgrywa ważną rolę dla naszego układu odpornościowego. Ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne. Pomaga też w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Jest źródłem składnika prebiotycznego, który regeneruje florę bakteryjną jelit po kuracji antybiotykowej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie syropu z cebuli- dzięki temu będziemy mieli jej lecznicze właściwości zawsze pod ręką.
Do przygotowania duszonych pieczarek z cebulą nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczą tylko grzyby, cebula, przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, pieprz, czosnek granulowany oraz oliwa. Najpierw musimy pokroić główne składniki naszego dania. Jeśli kupione przez nas pieczarki są w całości, najpierw musimy je oczyścić. Potem kładziemy je na desce do krojenia i odrywamy im nóżki lub obcinamy na wysokości kapelusza. Następnie ustawiamy je blaszkami do dołu i trzymając je, kroimy na takie plasterki, na jakie mamy ochotę. Istnieje sposób, jak szybko pokroić cebulę w kostkę. Najpierw należy ją obrać, a potem naciąć ją kilka razy obok siebie do prawie całej głębokości. Potem obracamy ją o 180 stopni i znowu robimy to samo. Musi powstać coś w rodzaju szachownicy. Kładziemy cebulę na desce i kroimy w plasterki- wtedy dzieje się magia i otrzymujemy kostkę. Grzyby i cebulę podlane oliwą dusimy pod przykryciem, a potem doprawiamy. Wystarczy 20 minut, a potrawa będzie gotowa!
Pieczarki duszone z cebulką to wspaniały pomysł na farsz lub dodatek do dania obiadowego. Można z nimi zrobić wiele rzeczy. Jeden z pomysłów to zrobienie pasztecików lub kieszonek z ciasta francuskiego. Kolejny pomysł to zrobienie gołąbków nadziewanych naszymi pieczarkami. Możemy też użyć ich jako farszu do pierogów lub do mięsa. Jak widać- opcji jest mnóstwo i każda z nich jest wyjątkowa i bardzo smaczna. Przygotowanie grzybów z cebulą trwa zaledwie chwilę, a przyniesie wiele korzyści naszym kuchennym wyrobom. Smacznego!
Robert