Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz szybkiego dnia, które będzie rozpływać się w ustach? Chcesz zachwycić swoich gości lub domowników prostą, ale niebanalną przekąską? Oto bardzo łatwe do przyrządzenia danie z grilla. Wystarczą tylko pieczarki, ser camembert naturalny, cebulka dymka i gotowy sos czosnkowy WINIARY. Pieczarki podajemy na ciepło i tuż przed podaniem wyciskamy na każdą sos czosnkowy WINIARY, który bardzo fajnie uzupełnia smak całego dania. Całość jest przepyszna jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa z grilla.
Pieczarki grillowane z serem - musisz ich spróbować!
Wśród ciężkich i monotonnych dań grillowych, takich jak kiełbasa czy karkówka, pieczarka sprawdzi się idealnie! Niewielkie kawałki grzyba zanurzone w przepysznym serze camembert i polane aromatycznym sosem czosnkowym WINIARY, przełamią klasyczne smaki. Sprawią, że nawet najbardziej wybredna osoba poprosi o dokładkę. I to niezależne od wieku, ponieważ pieczarki na grillu z serem smakują zarówno dorosłym, jak i maluchom. Jeśli więc zdecydujesz się przyrządzić to danie, koniecznie zadbaj o zrobienie co najmniej kilku porcji, tak by nikomu nie zabrakło!
Pieczarki z serem z grilla - w jaki sposób je podać?
Pieczarki na grilla z serkiem idealnie sprawdzą się na wiosenny lub letni wieczór ze znajomymi. Możesz także śmiało je przyrządzić, jeśli swoją wizytę zapowiedziała rodzina. Będą doskonale pasować do klasycznych dań grillowych, np. karkówki czy białej kiełbasy. Połóż je więc na talerzu obok mięsa, podaj bliskiej osobie i czekaj na słowa uznania, bo te na pewno się pojawią. Takie pieczarki są także doskonałą opcją dla gości, którzy jedzą wegetariańsko. Dzięki nim również będą mogli skosztować pyszności z grilla, ponieważ pieczarki świetnie sprawdzają się solo. Aby dodatkowo urozmaicić to danie, dobrym pomysłem będzie dodanie do niego, poza sosem czosnkowym WINIARY, świeżych warzyw pokrojonych w słupki, np. ogórka, paprykę lub marchewkę.
Pieczarki do grillowania - skąd się wzięły?
Choć mogłoby się wydawać, że pieczarki są nowością w kuchni, to nic bardziej mylnego. Już Chińczycy setki lat temu zajmowali się uprawą grzybów i odkrywali ich zastosowanie. Natomiast same pieczarki stały się popularne dzięki Francuzom. Od XVI wieku zajęli się oni ich uprawą, dzięki czemu rozprzestrzeniły się po całej Europie. Skoro naród znany z wybitnej kuchni już lata temu rozkoszował się smakiem pieczarek, to co stoi na przeszkodzie, abyś i Ty spróbował(a)? Smacznego!
Oczyścić pieczarki i włożyć do większej miski. Lekko oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem. Delikatnie przemieszać i odstawić na 15 - 20 minut.
Z pieczarek wykręcić nózki i je posiekać, a kapelusze ułożyć na ruszcie spodem do żaru na grillu. Grillować przez 10 minut.
W tym czasie posiekać cebulki razem ze szczypiorem. Dodać do niej pocięte nóżki grzybów. Wymieszać. Ser camembert pokroić na osiem kawałków.
Kapelusze na ruszcie odwrócić, do każdego nałożyć sałatki grzybowo - cebulowej, a na wierzch położyć kawałek serka camembert. Grillować do czasu aż serek się roztopi.
Podawać gorące zaraz z grilla. Przed podanie na każdą pieczarkę wycisnąć sporego kleksa sosu WINIARY.