Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najpierw przygotuj ricottę z pietruszką ("pesto"). Drobno posiekaj liście natki pietruszki i dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i drobno posiekane pół ząbka czosnku. Odstaw na około godzinę, aby uwolnić smak i aromat natki pietruszki w oleju. Następnie wymieszaj z ricottą (najlepiej z minimalną ilością oleju) i żółtkiem jajka.
Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około pół centymetra, usmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na złoty kolor. Następnie pokrój je w kostkę.
Ostrożnie odetnij nóżki z kapeluszy portobello, aby można je było wygodnie wypełnić mieszanką serową.
Nadziej pieczarki kostkami halloumi, posyp słonecznikiem i lekko skrop oliwą z oliwek. Ułóż w naczyniu do pieczenia. Piecz wszystko razem z solonymi pomidorkami koktajlowymi przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa serowa stwardnieje.
Podawaj z grzanką lub bagietką.