Pieczarki portobello zapiekane z serem halloumi to połączenie, w którym po prostu się zakochasz! W daniu pojawi się też delikatna i kremowa, pachnąca grzybami, pietruszką i czosnkiem ricotta. Ser halloumi zapewni przyjemność jedzenia smakoszom, nadając grzybom złocistą i chrupiącą skórkę, jednak to, co najlepsze, znajduje się w środku!
Zapiekane grzyby portobello są pełne smaku, a lekko spływający, roztapiający się ser sprawi, że szybko nabierzesz apetytu na dokładkę. Kiedy skosztujesz pierwszego kęsa, nie obejdzie się bez powtórzenia tego dania.
Od zwykłej pieczarki grzyby portobello różnią się tym, że są większe, bardziej soczyste, a ich kolor jest mocno przybrudzony. Są one powszechne w Europie, Azji i obu Amerykach. Warto włączyć je do diety, ponieważ są dobrym źródłem aminokwasów, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, wapnia i miedzi. Pamiętajmy, że grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego powinny unikać ich dzieci i osoby starsze. Drugim elementem naszego dania jest
ser halloumi, który jest produktem narodowym Cypru. Sekret jego wytwarzania jest pilnie strzeżony. Produkuje się go z mleka owczego lub jego mieszanki z krowim i kozim. Coraz częściej gości na naszych stołach. I słusznie, ponieważ stanowi doskonałe źródło białka.
Przygotowanie pysznego dania, jakim są
pieczarki portobello zapiekane w halloumi, rozpoczynamy od przygotowania pesto. Do drobno posiekanych liści natki pietruszki dodajemy sól, dwie łyżki oliwy z oliwek i czosnek. Aby uwolnić smak i aromat, odstawiamy pesto na godzinę. Następnie mieszamy je z ricottą i żółtkiem. Kolejnym krokiem jest usmażenie sera halloumi. Kroimy go na plastry i czekamy, aż osiągnie złoty kolor z obu stron. Wtedy robimy z niego kosteczki. Potem bierzemy do ręki
pieczarki portobello i ostrożnie wycinamy nóżki z kapeluszy. Są to grzyby, które cechują się zdolnością pochłaniania aromatów, a także ciekawszym smakiem niż ich bielsze kuzynki. Nadziewamy je kostkami sera, posypujemy słonecznikiem i skrapiamy oliwą. Pieczemy razem z pomidorkami koktajlowymi tak długo, aż ser nie stwardnieje.
Jeśli szukamy szybkiego dania na obiad lub kolację, to
pieczarki portobello z halloumi są świetnym wyborem. Grzyby mają wiele składników odżywczych, a ser wszystko spaja w całość. Stanowi również źródło białka, magnezu i wapnia, co jest ważne w codziennej diecie. Pieczarka jest duża i mięsista, dzięki czemu mamy pewność, że po posiłku będziemy syci i usatysfakcjonowani. Pozostaje nam tylko wbijać widelec i zajadać się ze smakiem.