Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marynata: Ocet winny, czerwone wino, skórka z cytryny, ziele angielskie, pieprz, owoc jałowca, goździk. Składniki marynaty połącz i zagotuj.
Po przestudzeniu zalej mięso przestudzoną marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.
Po wyjęciu z marynaty mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą, pieprzem i rozgniecionym owocem jałowca.
Pozostaw w lodówce natarte przyprawami mięso na około 2 godziny.
Następnie oprósz mąką i smaż na smalcu ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumienienia.
Przełóż do rondla, zalej przecedzoną marynatą i duś pod przykryciem na „wolnym ogniu” do miękkości (minimum 1,5 godziny – w razie odparowania zbyt dużej ilości marynaty uzupełnij niewielką ilością wody).
Pieczarki oczyść i pokrój w tzw. „czosnek”.
Z kiełbasy zdejmij osłonkę i pokrój w półplasterki.
Pod koniec duszenia mięsa dodaj pokrojone pieczarki oraz kiełbasę.
Wyjmij mięso i wystudź powstały sos.
Do zimnego wywaru powstałego z mięsa dodaj Sos pieczeniowy myśliwski, dobrze wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
Sos gotuj na „wolnym ogniu” co najmniej 5 minut
Mięso pokrój w plastry, podaj na talerzu polane sosem wraz z kiełbasą i pieczarkami.
Danie możesz podawać razem z ziemniakami z wody, ziemniakami pieczonymi, kaszami lub świeżym pieczywem.
Piotr