Marynowana pieczeń z jelenia to pomysł na danie, które stanie się twoją popisową potrawą. Bliscy będą prosić cię o przygotowanie tego aromatycznego mięsa, które przywołuje na myśl myśliwską chatkę w środku lasu, dymny zapach wędzonych połci i majestatyczny krajobraz jesiennego lasu.
Choć nazwa może odstraszać skomplikowaniem, to nie jest to danie bardzo trudne w przygotowaniu, lecz dość czasochłonne. Na przygotowanie marynowanej pieczeni z jelenia na sposób myśliwski potrzebujesz ponad cztery godziny, a czas przeznaczony na marynowanie w lodówce powinien wynosić co najmniej czterdzieści osiem godzin. Kuchnia myśliwska jest wymagająca, ale kiedy postawisz na stole aromatyczną, gotową do spożycia pieczeń wynagrodzi ci to cały czas spędzony na marynowaniu jelenia. Jak przygotować pieczeń z jelenia? Na początek przygotuj marynatę. Będą ci do tego potrzebne: ocet winny, wino (najlepiej czerwone, wytrawne lub półwytrawne, ponieważ podbija ono smak mięsa), skórkę z cytryny oraz przyprawy–owoc jałowca, goździk, ziele angielskie oraz pieprz. Wszystkie te składniki należy połączyć ze sobą i zagotować.
Kiedy marynata jest już ugotowana i przestudzoną, należy zalać nią mięso. Tak przygotowanego jelenia zostaw w chłodnym miejscu, aby przeszło smakiem i zapachem przypraw. Po dwóch dobach wyjmij mięso z marynaty, opłucz i osusz. Gdy jeleń będzie już suchy, skrop go sokiem z cytryny, posól, popieprz i oprósz rozgniecionym owocem jałowca. Natrzyj mięso, po czym pozostaw je w lodówce na kolejne 2 godziny.
Po wyjęciu mięsa z lodówki oprósz je mąką pszenną i smaż ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mięso jelenia powinno być smażone na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na smalcu–mięso wtedy ma tradycyjny głęboki aromat. Gdy minie 10 minut mięso powinno być gotowe do przełożenia do rondla. W rondelku umieszczamy usmażone mięso i zalewamy je marynatą. Duś je pod przykryciem przez minimum 1,5 godziny — gdyby duża ilość marynaty odparowała, należy podlać mięso wodą, aby się nie przypiekło w trakcie duszenia. Duszenie powinno trwać około 90 minut. W jego czasie należy oczyścić i pokroić pieczarki oraz pokroić kiełbasę w półplasterki. Te składniki dodajemy do duszącego się mięsa pod koniec duszenia.
Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z rondelka. Nie wylewaj sosu — zostaw go na kuchni, aby wystygł. Gdy wywar jest już chłodny, dodaj do niego sos pieczeniowy myśliwski WINIARY i wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu sos powinien gotować się na wolnym ogniu przez co najmniej 5 minut. Gotowe mięso kroimy w plastry i podajemy oblane. Do pieczeni możemy serwować ziemniaki z wody lub pieczone, kaszę i pieczywo. Pieczeń z jelenia myśliwska jest gotowa do konsumpcji. Smacznego!
Piotr