Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Umyj dokładnie brukselkę, osusz, obierz z wierzchnich liści, przytnij nieco zdrewniałe końcówki i pokrój główki na połówki.
Do dużej miski wlej olej sezamowy lub oliwę, dodaj sos sojowy, sok z limonki i cukier. Pokrój drobno orzechy, dodaj papryczkę (dla dorosłych - z ziarnami lub, opcjonalnie, jeśli wolisz łagodniejszą wersję - usuń ziarna), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił.
Połącz brukselkę z marynatą. Wsyp ją do miski, dokładnie wymieszaj z powstałym sosem, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut, by brukselka przeszła smakiem marynaty.
Przełóż brukselkę w sosie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając - tak, by brukselka upiekła się równomiernie i nie przypaliła.